BEVERWIJK - Mariska van Kolck, Tony Neef en Jordy van Loon in nieuwe musical. Je omkleden in een bezemkast en met z'n allen de bus in voor een optreden in een buurthuis. Dat is de realiteit van artiesten die in het schnabbelcircuit optreden. Mariska van Kolck, Tony Neef en Jordy van Loon spelen artiesten die dit leven leiden in 'Haal het doek maar op'. Een musical die oude tijden laat herleven maar vooral het leven achter de schermen laat zien.


Noem het schnabbelcircuit en Mariska van Kolck begint te lachen. De musicalvedette weet er alles van. "Ook ik heb namelijk in het schnabbelcircuit gezeten", zegt ze. "Ik heb samen met Frank Ashton in 1987 een top 3 hit gehad. We reisden het hele land door met ons nummer op een recorder. Ik vind het dan ook erg leuk om deze musical te doen juist omdat het allemaal zo herkenbaar is."

In de voorstelling ontmoeten twee artiesten elkaar weer tijdens een begrafenis. Vervolgens gaat de musical terug in de tijd toen de twee het songfestival in het Belgische Knokke hadden gewonnen heel Nederland doorreisden om overal op te treden, in jawel het schnabbelcircuit. Volgens Mariska van Kolck is het een uitdaging om het publiek mee te nemen in de verschillende tijden in de voorstelling. "We spelen dan weer in het heden dan weer in het verleden en dat moet het publiek wel snappen", zegt ze.

Mariska van Kolck is erg blij dat ze weer samen met Tony Neef in een voorstelling staat. Het tweetal kent elkaar al jaren en stonden ook samen in Sonneveld. "Door de titel 'Haal het doek maar op - Van Appelscha tot Zierikzee' denk je misschien dat ik weer Sonneveld-nummers ga zingen maar niets is minder waar", zegt Tony Neef. "Maar er zitten wel geweldige nummers in zoals Telkens Weer van Willeke Alberti en Shaffy en Boudewijn de Groot zijn natuurlijk ook top." Mariska is vooral heel blij dat ze het nummer Paleis met gouden muren van Conny Vandenbos mag zingen. "Ik ben een groot fan van Conny maar ook Spiegelbeeld van Willeke Alberti, Heel Even van Shirley Zwerus en de hits van o.a. Rob de Nijs, Ronnie Tober, Trea Dobbs, Anneke Gronloh, Johnny Lion en Corry Brokken zijn natuurlijk pareltjes uit de Nederlandse muziek."

Neef verwacht dat 'Haal het doek maar op' veel mensen zal aanspreken. "De titel is misschien wat abstract maar dit is wel een voorstelling waarbij mensen herinneringen kunnen ophalen en die heerlijke muziek uit de jaren 60 en 70 kunnen herbeleven." Neef die met recht een routinier genoemd kan worden, roemt het script van Dick van den Heuvel. "Ik heb enorm veel tekst maar het script is echt erg goed. Goed bedacht en ook veel vrolijkheid."Met zijn 26 jaar is Jordy van Loon de Benjamin in de groep. Het is ook nog eens de eerste musical voor de zanger. "Ik stond in 2017 in het theater met mijn solovoorstelling en Hans Cornelissen kwam kijken. Vervolgens werd ik gevraagd om auditie te doen. Dat was een nieuw avontuur voor mij. Ik was eerst wel geïntimideerd omdat ik allemaal bekende gezichten uit de musical zag maar ik ben er onbevangen in gegaan. En zo ga ik straks ook de repetitieperiode in. Al heb ik mij wel goed voorbereid en acteerlessen genomen. Ik heb verwacht echt veel te kunnen leren van mensen als Mariska van Kolck en Tony Neef. Ik kijk goed om me heen." Hoewel de muziek uit de jaren 60 en 70 echt voor zijn tijd is, heeft de jonge zanger er zeker affiniteit mee. "Deze muziek ligt mij heel erg na aan het hart", zegt hij. "Ik had al van kleins af aan veel interesse in deze muziek. Wim Sonneveld maakte geweldige liederen en ook de muziek van Rob de Nijs, Ramses en Willeke Alberti kende ik allemaal al. Ik heb er heel veel zin in."

De musical Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee is zaterdag 15 februari te zien in het Kennemer Theater in Beverwijk. Voor kaarten www.kennemertheater.nl. Kijk voor meer info op www.degraafencornelissen.nl.