HAARLEM - De bekende organist Leo van Doeselaar brengt op 26 november 2023 een muzikale hommage aan zijn leermeester Albert de Klerk. Hij doet dat met een concert op het Adema-orgel in de Haarlemse St. Josephkerk. Op het programma staan werken van onder meer César Franck, Hendrik Andriessen en Jan Mul.


Dit najaar is het precies 25 jaar geleden dat de beroemde Haarlemse organist, dirigent en componist Albert de Klerk overleed. Voor de Andriessen/De Klerk Stichting is dit aanleiding om een herdenkingsconcert te organiseren in de Haarlemse St. Josephkerk, waar Albert de Klerk zoveel muzikale sporen heeft nagelaten. De Klerk was 45 jaar lang dirigent van Koor Katholiek Haarlem, het tegenwoordige Concertkoor Haarlem. Van 1956 tot 1983 was hij stadsorganist van Haarlem, waarbij hij het beroemde Müller-orgel van de Grote of St. Bavokerk bespeelde. Hij gaf concerten in binnen- en buitenland en maakte tal van radio-, plaat- en cd-opnames. Daarnaast was hij bijna 65 jaar lang organist van de Haarlemse St. Josephkerk. Daarmee is Albert de Klerk een van de meest vooraanstaande Nederlandse musici van de twintigste eeuw.

Als orgeldocent aan het Amsterdams Conservatorium leidde De Klerk tal van bekende organisten op. Een van hen is Leo van Doeselaar, die zijn studie bij Albert de Klerk in 1979 bekroonde met een Prix d’Excellence. Van Doeselaar is titulair organist van het Amsterdamse Concertgebouw en van de Martinikerk Groningen. Van Doeselaar was jarenlang als organist verbonden aan de Leidse Pieterskerk en de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast was Van Doeselaar als docent verbonden aan de conservatoria van Den Haag en Berlijn. Hij heeft een internationale concertpraktijk en werkte veelvuldig samen met diverse orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire.

Voor deze hommage aan zijn leermeester Albert de Klerk heeft Van Doeselaar een aantrekkelijk programma samengesteld. Vanzelfsprekend ontbreken de orgelwerken van De Klerk niet. Daarnaast speelt Van Doeselaar muziek van componisten die De Klerk zeer na aan het hart lagen: César Franck, Hendrik Andriessen en Jan Mul. Het concert is vrij toegankelijk, aan de uitgang is een collecte.

Plaats: St. Josephkerk, Jansstraat 43, Haarlem

Datum: zondag 26 november 2023

Tijd: 15.30 uur

Toegang vrij, collecte aan de uitgang