BEVERWIJK - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren Koningsdag op 27 april 2019 in Amersfoort. We kunnen daar natuurlijk niet allemaal bij zijn, maar de Oranjevereniging Beverwijk heeft een lokaal Beverwijks alternatief. Het motto van vorig jaar dat we samen met het gemeentebestuur van Beverwijk, onze belangrijkste sponsor en partner, hanteerden, was en is ook dit jaar hetzelfde: Koningsdag vier je gewoon in Beverwiijk.

Want zoals U van de Oranjevereniging in Beverwijk gewend bent hebben wij weer een leuk programma voor Beverwijkers samengesteld. Voor de allerkleinsten tot de meer senioren onder ons is er van alles te beleven. Dankzij de hoofdsponsor gemeente Beverwijk, de sponsoring van ondernemers en de contributie van de Oranjevereniging zijn bijna alle activiteiten gratis. Het volledige programma is terug te lezen in de speciale huis-aan-huis bezorgde Oranjekrant. Op de website van de Oranjevereniging (www.oranjevereniging-beverwijk.nl) staat de laatste stand van zaken.

De start van de feestelijkheden was afgelopen vrijdag 12 april. Voor de vijfde keer organiseerde de Oranjevereniging de uitreiking van de Jongerenlintjes. Onze Beverwijkse Burgemeester Martijn Smit kon 4 jongeren verblijden met jongerenlintje voor hun bijzondere activiteiten.

Echter het hoogtepunt is en blijft Koningsdag zelve. Zoals vorig jaar zullen de meeste activiteiten op en rond Stationsplein plaatsvinden. Op Koningsdag zaterdag 27 april van 6:00 tot 15:00 uur is er voor onze jonge Beverwijkse ondernemers weer de bekende Kindervrijmarkt om een zakcentje te verdienen met de verkoop van hun eigen spulletjes. Er is dus géén commerciële handel mogelijk. De kindervrijmarkt zal plaatsvinden op het parkeerterrein Halve Maan waar in principe voldoende plaats is voor iedereen. We hebben wel enkele eenvoudige huisregels (zie bijlage).. Tegen het einde van de kindervrijmarkt kan men niet verkochte spullen kwijt bij de Kringloopwinkel Noppes. Vanaf 12.00 uur staat er vrachtwagen van Noppes tegenover het station. Dat is wel zo makkelijk en bovendien worden de spullen geen afval en krijgen nog een tweede leven.

Opmerking: de auto parkeren is niet mogelijk op Halve Maan wel op andere parkeerterreinen in de omgeving (Meerplein, achter de cinema Wijckerpoort, parkeerterrein achter Caspar van Baerlehof ziekenhuis) dus neem een karretje mee om de spulletjes te vervoeren. Voor fietsers is de ondergrondse fietsenstalling nabij en bromfietsen en scooters kunnen terecht op het terrein naast de fietsenwinkel. Dat is wel zo veilig als we ons daaraan allemaal houden.

Om 9:45 uur ’s ochtend opent Burgemeester van Beverwijk Martijn Smit het muziek- en dansprogramma. Dit jaar zijn er heel wat deelnemers die de moeite waard zijn om te zien optreden. Daarnaast is bij de Dierenambulance het zangersduo StEr Allures Steffan en Erwin weer actief. Het dans en muziek programma gaat door tot 15:30 uur ’s middags en wordt afgesloten door Tommy Inc! Band.

Gedurende de dag kan men ook terecht bij andere activiteiten op het Stationsplein. Druk bezochte attracties van voorgaande jaren zijn er ook weer te vinden maar dan op het direct nabije Stationsplein: het springkussen, een skelterbaan maar natuurlijk ook de suikerspin- en popcornkraam. Nieuw dit jaar is een foodtruck waar men terecht kan voor koffie, frisdrank of een broodje.

Natuurlijk draait bij Cineworld weer een gratis kinderfilm. Vanwege de grote aanloop de afgelopen jaren is tijdig aanwezig zijn noodzakelijk. De zaal gaat open om 10:30 uur en is er voor maximaal 500 mensen en VOL=VOL.

Tenslotte kan er bridge gespeeld worden in Paviljoen Westerhout en klaverjassen in het BHK gebouw. Ook voor de ouderen is gezorgd. In Huis ter Wijck zijn er Oudhollandse spelen en rad van avontuur met een hapje en drankje. In Elsanta is een heel programma voor de dag met ’s middags ook Oudhollandse spelen. in Lommerlust kan men genieten van een optreden van zanger/entertainer. Koningsdag 2019 wordt tenslotte afgesloten met een presentatie van het Prentenkabinet van der Linden met oude beelden van Beverwijk in Nieuw Akerendam om 20:00 uur.

Het bestuur van de Oranjevereniging nodigt alle Beverwijkers uit om Koningsdag in Beverwijk te vieren en het voor iedereen leuk te laten verlopen.