HAARLEM - In zijn nieuwe programma Island Songs zoekt de Nederlandse pianist, componist én wereldreiziger Julian Schneemann de uiterste randen van Europa op. Hij laat eeuwenoude Ierse en Kretenzische volksmuziek op wonderbaarlijke wijze tot leven komen en samenvloeien. Schneemann doet dat samen met de broers Adonis (luit) en Nikos (lyra) Xylouris (de grootste artiesten van Kreta), met de legendarische Ierse muzikant John Joe Kelly (bodhran) en met topvioliste Emmy Storms: een Nederlandse musicus met een Iers hart. Julian Schneemann: “In ons eigen land is muziek weggestopt in theaters en concertzalen. In Ierland en Kreta zit muziek in de haarvaten van de samenleving. Wíj luisteren muziek, zíj leven muziek.” Donderdag 13 oktober 2022 is Island Songs te horen in de Philharmonie in Haarlem.


John Joe Kelly, Die het publiek graag het hoofd op hol brengt met zijn bodhrán (een Ierse lijsttrommel), is uitgegroeid tot een levende legende in de traditionele muziekscene wereldwijd. Ook staat hij bekend om zijn samenwerkingen met grote namen als Tim O'Brien, Kate Rusby, Dan Tyminski en Zakir Hussain. Adonis en Nikos Xylouris zijn dé rising stars van Kreta. Zij maken deel uit van de beroemdste muziekfamilie van het eiland. Hun grootvader Psarantonis en diens broer Nikos zijn legendes in heel Griekenland en ver daarbuiten. Emmy Storms, één van de beste en meest virtuoze klassiek violisten van Nederland, heeft een voorliefde voor klezmer, tango- en zigeunermuziek. Het meest houdt ze echter van de Ierse volksmuziek. Van kinds af aan heeft ze Ierland talloze malen bezocht voor muziekseminars, lessen en festivals.

Verrassingsoptredens

Speciaal voor dit concert in Haarlem zullen de Griekse dansgroep Kaneloriza en het Griekse koor Filomila korte verrassingsoptredens verzorgen. Julian Schneemann: “Wat ze precies gaan doen is ook voor mij nog een verrassing. Ik kijk er zeer naar uit.”