HEEMSKERK - In Nederland is Josee Koning, geboren en getogen in Haarlem, de enige die Braziliaanse muziek maakt en ook de enige die in het Portugees zingt. Inmiddels reikt haar carrière al meer dan 40 jaar en heeft zij zowel solo als in verschillende bandjes al op meerdere podia in binnen- en buitenland gestaan. Na de Harbour Jazzband en het trio Benjamin Herman, Joris Teepe en John Engels is zij de volgende die dit jaar in de maandelijkse Jazzclub van Podium Laurentz zal optreden.


Hoewel Koning van huis uit jazzzangeres is en in eerste instantie niet zelf componeerde, ontstond haar passie voor de Braziliaanse klanken tijdens haar periode in Rio de Janeiro. Daar kwam zij terecht toen zij als stewardess voor de KLM werkte. Hier kwam zij in contact met de muziek van het land zelf en begon deze te onderzoeken, waarna zij erachter kwam dat deze muziek zeer goed bij haar stem paste. Inmiddels zeggen Brazilianen dat zij authentiek Braziliaans zingt.

Volgens Koning is het voordeel van het Braziliaanse Portugees het zangerige en melodische karakter. Dit ontstaat met name door de percusieve medeklinkers en de nasale klank. Behalve in het Portugees, zingt Koning ook in het Nederlands. Naar eigen zeggen probeert zij dan ook op een Portugese manier in het Nederlands te zingen, onder meer door de klinkers te rekken.

Onlangs heeft zij ook in een aantal theaters gestaan met een show waarin zij samen met acteur Jim de Groot tekstdichter en haar voormalig echtgenoot Lennaert Nijgh eerde. Volgens Koning is Nijgh, als het gaat om inhoud en gevoel van melancholie en verlangen, te vergelijken met de Braziliaanse dichter Antônio Carlos Jobim, tekstschrijver van de Braziliaanse João Gilberto, bekend van het nummer ‘The Girl from Ipanema’. Het ontmoeten van Jobim was voor haar ook het hoogtepunt in haar carrière, aangezien hij Koning op andere sporen wist te brengen en te inspireren. In Los Angeles heeft zij in de jaren ‘90 ook een album met zijn teksten opgenomen.

Alhoewel haar vroegere theatertours zeer succesvol waren, is de Braziliaanse muziek in Europa inmiddels een niche geworden. Desondanks zegt Koning over haar aankomende concert op 12 juni in Laurentz: ‘wij zijn met zijn drieën gewoon heel leuk en het enthousiasme spat ervan af. Het is een concert met een lach en een traan.’ Wil je je ook even in Brazilië wanen? Reserveer dan nu tickets via https://podiumlaurentz.nl/events/jazzclub-laurentz-josee-koning-band/.