HAARLEM - Sopraan Johannette Zomer en de Haarlemse schrijver/journalist Frénk van der Linden verzorgen onder de titel Love & Loss op dinsdagavond 31 oktober 2023 een concert in Theater De Liefde in Haarlem. Het programma, dat rondom gedenkdag Allerzielen wordt uitgevoerd, gaat over liefde, rouw, gemis en verlangen. Johannette Zomer zingt liederen van onder meer Von Bingen, Dowland, Purcell en Johann Sebastian Bach. Frénk van der Linden draagt nieuwe teksten voor die deels zijn geënt zijn op zijn boek En altijd maar verlangen, waarin hij brieven schrijft aan zijn overleden ouders.


“Gedenken betekent voor mij niet alleen verdrietig omkijken naar wat niet meer is, het is ook dankbaar terugdenken aan wat was”, zegt Johannette Zomer. “In juli is mijn moeder overleden. Ze leed aan dementie, de laatste periode van haar leven was zeer zwaar. Ik bemerk dat de herinneringen aan die laatste jaren steeds vager worden en dat ik haar steeds vaker in gedachten krijg als de vrouw en moeder die ze daarvóór was. Gedenken betekent ook een moment van reflectie op je eigen leven. We draven maar door met z’n allen. Even halt, even een moment van bezinning.”

Sweeter than roses
De liefdesliederen Sweeter than roses van Henry Purcell, Sure on this shining night van Samuel Barber en Pulchra es van Monteverdi koesteren dierbare herinneringen. Liederen als The Plaint van Purcell, Flow my tears van Dowland en Klaglied van Buxtehude verklanken vooral verlies en verdriet.

Louterend
“Liefde en verlies behoren tot de grote thema’s en vragen van het leven”, zegt Frénk van der Linden. “Ieder van ons worstelt op zijn/haar eigen manier met liefde, met het vinden van evenwicht in relaties, met aandacht voor jezelf en aandacht voor de ander. En rouw: dat is naar mijn gevoel misschien wel de meest particuliere emotie die we kennen. Mijn zus en ik geven erg veel om elkaar, maar hebben hele verschillende gevoelens over het afscheid van onze vader en moeder. Als we pijn onder ogen willen zien, kan lijden louteren. Dan komen we eruit naar voren als een betere, rijpere versie van onszelf. Makkelijk is het niet, maar pijn uit de weg gaan is welbeschouwd nog veel moeilijker.”

Love & Loss | Sopraan Johannette Zomer en schrijver/journalist Frénk van der Linden. Met medewerking van Nienke van der Meulen - blokfluit, Emma Huijsser - blokfluit en barokharp, Mieneke van der Velden - viola da gamba.

Dinsdag 31 oktober 2023 | Aanvang 20.15 uur | Het programma duurt 75 minuten. Theater De Liefde, Begijnhof 10, Haarlem
Tickets & Info