HEEMSKERK - In de 25 jaar dat Johan Plomp werkzaam is als professioneel muzikant is er nog nooit een kleine bezetting geweest onder zijn eigen naam en dat draaide om zijn eigen muziek. Hoog tijd voor een project dat volledig draait om Johans kleine bezetting composities. Met het project ‘Johan Plomp’s Optophobia’ is dan eindelijk het moment voor Johans eigen band aangebroken. Op zondag 9 oktober spelen zij in Podium Laurentz in Heemskerk.

Plomps muziek kenmerkt zich, al sinds het begin van zijn carrière, door de gelaagdheid. Het is zijn doel om binnen elke compositie verschillende aanknopingspunten voor het publiek te creëren, zodat iedereen zich met de muziek kan verbinden. Voor iemand die nog nooit naar jazz geluisterd heeft, tot de meest doorgewinterde academisch geschoolde theoreticus; voor iedereen moet er iets te genieten inzitten wat de verwachting bevestigd en iets wat verrast. Waar het voor de hand lijkt te liggen dat een muzikant zijn muziek maakt met het publiek in gedachten (niet te verwarren met iets maken wat het publiek graag wil horen) is dit repertoire een commentaar op Plomps waarneming dat er binnen de jazzmuziek een tendens lijkt te zijn dat sommige muzikanten vooral voor zichzelf spelen, hun eigen ei willen leggen en daarmee het publiek uit het oog verliezen. Optophobia, letterlijk ‘the fear of opening one’s eyes’, is in de ironie juist een aanmoediging voor de muzikanten en het publiek om de ogen te openen. Elkaar letterlijk in de ogen kijken en de verbinding te zoeken.

Echter gaat Johan Plomp’s Optophobia niet alleen maar om de wereld om Johan heen, maar het gaat ook over het herkennen van je eigen blinde vlekken en je eigen veilige bubbel met gelijkgestemden waarin het soms wel erg comfortabel wordt, of juist heel erg oncomfortabel… Dit project is daarom ook een oproep aan iedereen om af en toe het perspectief op je eigen dagelijkse en misschien artistieke leven te veranderen. De muziek van Johan Plomp’s Optophobia is in de klassieke 5tet bezetting, groove gebaseerd met een hedendaagse blik terugkijkend op de traditie. De Wurlitzer van Koen mengt een elektrische klank met de akoestische klanken van de blazers, drums en contrabas.

Podium Laurentz is een nieuw podium gevestigd in Heemskerk. Het veelzijdige programma bestaat uit klassieke-, jazz en popconcerten, clubavonden, films en theatervoorstellingen. Jazzclub Laurentz presenteert elke 2e zondag van de maand van 15.30 tot 18.00 uur. Deur open om 15.00 uur. Tickets kunnen besteld worden op www.podiumlaurentz.nl/jazzclub.