BLOEMENDAAL - Op zondag 15 januari treedt het Myrthen Pianokwintet op in het Gemeentehuis van Bloemendaal. Het kwintet speelt muziek van Clara en Robert Schumann. De muziek wordt afgewisseld met voorlezingen door verteller Huib Ramaer.

‘Dubbelportret’ is een vertelconcert over het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann. Clara trouwde in 1840 met componist Robert Schumann die piano studeerde bij haar vader, de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Al op haar negende trad Clara op en vanaf haar dertiende maakte ze lange concertreizen. Ze was een geweldige pianiste, een verdienstelijke componiste en een absolute ster in het muziekleven van die tijd. Haar zwaarbevochten huwelijk met Robert Schumann was liefdevol en poëtisch, maar kende ook veel problemen. Het huwelijk eindigde met de vroegtijdige dood van Robert in 1856. Clara bleef achter met acht kinderen. Ze stopte met componeren, maar bleef haar hele leven optreden en lesgeven.

Het Myrthen Pianokwintet ontleent zijn naam aan de liederencyclus Myrthen opus 25, die Schumann in 1840 schreef en opdroeg aan zijn bruid Clara. Het kwintet bestaat uit Yukiko Hasegawa (piano), Kilian van Rooij (viool), Momoko Noguchi (viool), Martin Moriarty (altviool) en Anastasia Feruleva (cello). Zij zijn stuk voor stuk gerenommeerde musici die ook als solist optreden. Het kwintet speelt Pianoconcert in a mineur, op. 7 van Clara Schumann-Wieck en het Pianokwintet in es majeur, op. 44 van Robert Schumann.


Het concert begint om 11.00 uur (zaal open 10.30 uur). Een kaart kost € 24,-. Jongeren tot 26 jaar betalen €12,-. Kaarten zijn online te koop via www.muzenforum.nl en op de dag van het concert aan de zaal als het concert niet is uitverkocht (alleen pinbetaling), Bloemendaalseweg 158 in Overveen.

Stichting Muzenforum organiseert ieder jaar van september t/m april acht zondagochtendconcerten. Diversiteit in het aanbod staat voorop: van solisten tot ensembles en zowel instrumentaal als vocaal. Op de website www.muzenforum.nl vindt u meer informatie over het concert.