HAARLEM - Bevrijdingspop in Haarlem gaat 5 mei niet door vanwege de coronacrisis. Dat is het logische vervolg van de nieuwe maatregelen van het kabinet die vanavond zijn bekendgemaakt. Naast het niet doorgaan van het oudste bevrijdingsfestival van het land is het nu ook zeker dat Koningsdag, de 4 mei-herdenkingen en de kermissen in Haarlem zijn gecanceld.


Het niet-doorgaan van het Bevrijdingsfestival is vanavond door de organisatie bevestigd. Ruim 100.000 mensen bezoeken Bevrijdingspop, dat dit jaar een extra feestelijk tintje zou krijgen omdat het 75 jaar is na de bevrijding van Nederland. Het zou ook de veertigste keer zijn dat het evenement in Haarlem wordt georganiseerd. Speciaal voor deze gelegenheid was er dit jaar een Vrijheidsweek in het leven geroepen. Die zou op 28 april al beginnen. Al de festiviteiten om Bevrijdingspop heen gaan ook niet door. Dus ook het Herdenkingsconcert op 4 mei.

Krezip, Maan, Danny Vera en Kris Kros Amsterdam waren onder andere acts die al waren vastgelegd. Het zou de eerste Bevrijdingspop als voorzitter zijn voor oud-burgemeester Bernt Schneiders.

Hij en het bestuur van Bevrijdingspop hadden de maatregel wel verwacht. "Ook als bestuur achten wij het onverantwoord om een grote mensenmassa op de been te brengen en achter de schermen hielden wij al rekening met de onvermijdelijke besluit dat we anders zelf hadden moeten nemen."

Maar teleurgesteld is Schneiders wel in een brief aan de meer dan 400 vrijwilligers, die juist dit jubileumjaar extra feestelijk wilden maken. "Dit doet pijn", schrijft hij namens het bestuur en verderop in de brief in kapitalen een hartgrondig 'dankjewel' voor al het werk dat tot nu toe al verzet is.