HAARLEM - Eric Vaarzon Morel gaat in Haarlem met zijn jonge talentvolle gasten op geheel eigen wijze op zoek naar de Spaanse klanken in de muziek van Miles Davis, een van de grootste en invloedrijkste jazzmuzikanten of all times. Laat je betoveren door de magie van de Spaanse ziel.


Miles Davis, ook wel de Picasso van de jazz genoemd, introduceerde 60 jaar geleden de exotische- passievolle Spaanse klanken in de jazzwereld. Specifiek de albums Kind of Blue en Sketches of Spain, die Miles samen maakte met Gil Evans als pianist en arrangeur. Kind of Blue (1959) is een van de meest populaire jazz albums aller tijden en bevat naast Blue in Green en All Blues ook het nummer Flamenco Sketches. Wat waren de beweegredenen van die twee om die specifieke Spaanse klanken en melodielijnen te verwerken in hun succesvolle albums?

Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel neemt het publiek mee op ontdekkingsreis naar de beroemde blue notes van Miles in de jazz, maar dan op zijn Spaans, met de donkere zwarte klanken uit de flamenco. De geliefde flamencogitaar, trompet, elektrische gitaar, zang, effecten en drums en percussie zijn de ultieme ingrediënten voor een flamenco en jazz ensemble vol passie en virtuositeit.

We zullen wel nooit te weten komen waarom Miles Davis en Gil Evans die Spaanse soul opzochten. Wat we wel weten, is dat Eric Vaarzon Morel en zijn jonge virtuozen die trans-Atlantische ziel een boost gaan geven!

Eric Vaarzon Morel is met De Spaanse Miles Davis op 13 januari te zien in Theater PHIL Haarlem. Kijk voor meer informatie op www.philhaarlem.nl.