VELSEN - In 2012 organiseerde de Stadsschouwburg Velsen in samenwerking met het Cornelis Vreeswijk Genootschap een theatergala waarin vooraanstaande Nederlandse artiesten een hommage brachten aan de legendarische Cornelis Vreeswijk ter gelegenheid van zijn 25ste sterfdag. De in IJmuiden geboren zanger was in zijn hoogtijdagen niet alleen populair in Nederland maar genoot (en geniet nog stééds) in Zweden een sterrenstatus. Vreeswijk staat te boek als een van de meest geliefde liedjesschrijvers in de Zweedse historie.

Aan het bijzondere gala uit 2012 werd o.a. meegewerkt door Fernando Lameirinhas, Fay Lovsky, Laurens Joënsen, Vreeswijk’s zoon en zuster én Maarten van Roozendaal. Deze laatste maakte heel grote indruk met zijn Vreeswijk-vertolkingen. Het lot wilde dat het voor Maarten van Roozendaal een van zijn laatste optredens zou blijken te zijn voordat de zanger in 2013 na een korte ziekte zou overlijden. Maarten’s indringende vertolking van Frederik Akare’s Morgenpsalm en Marjolein en zijn duiding van de liedkunst op de dvd kregen door zijn overlijden een bijzondere waarde.
Van het Vreeswijk Gala zijn unieke opnames bewaard gebleven en die opnames, gecombineerd met interviews en archiefbeelden, zijn onder auspiciën van het Cornelis Vreeswijk Genootschap gebundeld op een cd/dvd-album dat de naam ‘Thuishavensamba’ meekreeg.

THUISHAVENSAMBA wordt op zaterdag 16 februari om 15:00 gepresenteerd in foyer van de Stadsschouwburg Velsen met live-muziek van Fernando Lameirinhas, Fay Lovsky, Laurens Joënsen e.a.

ZA 16 FEB | 15.00 UUR | GRATIS