HAARLEM - Op woensdag 10 augustus om 20.30 uur treedt celliste Hesce Mourits op in de Lutherse Kerk in Haarlem (Witte Herenstraat 22). Ze wordt op de piano begeleid door Àlex Ramirez en Ryan Sheng. Het gevarieerde programma dat zij spelen omvat werken van Bohuslav Martinů, Gaspar Cassadó, Joey Roukens, Pēteris Vasks, Sofia Goebaidoelina en Witold Lutosławski

Celliste Hesce Mourits is een aanstormend talent. Ze groeide op in een muzikaal gezin waar de kinderen één jaar een instrument moesten proberen en Hesce werd verliefd op de cello. De vorderingen van haar cellospel waren van dien aard dat ze werd toegelaten op de Sweelinck Academie, een jong talentopleiding aan het conservatorium in Amsterdam voor begaafde instrumentalisten die nog op school zitten. Hesce Mourits richtte zich daar niet alleen op de cellotechniek, maar volgde ook theorielessen bij Martijn Hooning. De compositielessen die ze van hem kreeg waren voor Hesce van onschatbare waarde. In haar examenjaar aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem componeerde ze een Judas Passie voor spreker, vier solisten en strijkorkest op teksten uit Amos Oz’ Judas. Met dit stuk, dat in 2019 is uitgevoerd in de Philharmonie in Haarlem, kreeg de toen 17-jarige Hesce landelijke bekendheid. Hesce ziet het componeren als een activiteit naast het cello spelen. Dat haar ontwikkeling op dat vlak ook niet heeft stilgestaan is te horen tijdens het concert dat ze op 10 augustus geeft in de Lutherse Kerk. Voor de pauze begeleidt de Spaanse pianist Alex Ramirez haar. Na de pauze neemt pianist Ryan Sheng, afkomstig uit de Verenigde Staten, het van hem over. Het belooft een bijzonder concert te worden.

Het concert begint om 20.30 uur (zaal open 20.00 uur). Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.ihms.nl en op de dag van het concert aan de zaal (uitsluitend pinbetaling). Een kaart kost € 19, -. Jongeren tot 30 jaar betalen €9,- en kinderen t/m 12 jaar kunnen het concert gratis bijwonen.

Het concert is onderdeel van het zomerfestival van International Holland Music Sessions. IHMS biedt een uniek platform voor jonge toptalenten in piano, viool en cello. De concerten worden gegeven op verrassende locaties, zoals de Lutherse Kerk in Haarlem. Het volgende concert vindt daar plaats op 17 augustus.