HAARLEM -Op donderdag 4 mei 2023 organiseert Bevrijdingspop Haarlem het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout.

Het concert is gratis toegankelijk en begint om 20.30 uur, direct na de herdenking aan de Dreef. Het Kennemer Jeugd Orkest zal optreden onder leiding van Matthijs Broers, die binnenkort afscheid neemt als KJO-dirigent. Zangeres LAKSHMI treedt op met het orkest en Erfgoeddragers Lenthe en Bohdi Jay delen verhalen delen over Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924) – die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

4 mei 2023
20.30-21.45 uur
(Na de herdenking aan de Dreef)
Haarlemmerhout
Gratis toegang

Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. dirigent Matthijs Broers

Het Kennemer Jeugd Orkest bestaat uit getalenteerde jongeren uit de regio Kennemerland. Onder leiding van dirigent Matthijs Broers brengen zij muziek ten gehore op diverse locaties in binnen- en buitenland. Het orkest is opgericht in 1982 en heeft sindsdien vele hoogtepunten beleefd. Zo hebben zij opgetreden in de Beurs van Berlage en het Amsterdamse Muziekgebouw, Phil Haarlem en zelfs in Praag en Berlijn. Op het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert is het Kennemer Jeugd Orkest een vaste gast.

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft een bijzondere missie: jongeren de kans geven om op hoog niveau samen muziek te maken. Het orkest biedt een platform waarop jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen en zich kunnen meten met leeftijdsgenoten die net zo gepassioneerd zijn over muziek. Het repertoire van het orkest is divers en varieert van klassieke muziek tot moderne stukken. Hierdoor spreekt het orkest een breed publiek aan en weet het keer op keer te verrassen met bijzondere uitvoeringen.

Voor dirigent Matthijs Broers is dit zijn laatste Herdenkingsconcert als dirigent van het KJO: "De verbinding tussen herdenken en vieren is altijd een speciaal moment. Het is voor mij heel bijzonder daar al zoveel jaar als KJO-dirigent deel van uit te mogen maken. Op 5 mei loop ik hier waarschijnlijk wel even rond en denk ik terug aan een gedenkwaardige avond en alle mooie KJO-jaren, waarin ik zoveel talentvolle jongeren heb mogen begeleiden."

Alleskunner LAKSHMI

LAKSHMI's muziek is een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt ze het 'Pop Noir'. Als maker staat LAKSHMI bekend als iemand die haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen.

In 2017 debuteerde LAKSHMI met haar zelf getitelde debuutalbum. In 2018 verscheen haar tweede album SIREN. Ondanks haar jonge carrière heeft ze al drie theatertours en twee clubtours op haar naam staan.

In 2021 brak ze voor het grote publiek door met haar deelname aan het tv-programma 'Wie is de Mol?' en bracht ze haar single 'EMPTY' uit. Voor de videoclip kreeg ze medewerking van topontwerpers zoals Ronald van der Kemp. De song kreeg bovendien een sync in de CBS serie 'Charmed'. Daarnaast richtte LAKSHMI haar eigen fanplatform 'Only for The Wicked' op en bracht ze het nummer 'Grow with you' uit, dat ze samen schreef met Kensington-zanger Eloi Youssef. En ze stond op het podium van TEDxHaarlem.

Op 14 maart 2022 ging haar short movie 'All I Know' in première in een aantal filmhuizen. In juli van dat jaar bracht ze haar meest recente single 'Sun into Colour' uit, deed ze Europese shows als support van de Amerikaanse zangeres LP en afgelopen september tourde ze met haar theatertour 'Droom', waarmee ze in 27 Nederlandse theaters speelde.

Erfgoeddragers Lenthe en Bohdi Jay

Erfgoeddragers Lenthe (12 jaar) en Bodhi Jay (14 jaar) doorliepen op hun Amsterdamse basisschool het project Oorlog in mijn Buurt en interviewden oudere buurtbewoners over wat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakten.

Lenthe vertelt tijdens het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert het verhaal van Myriam Mater die negen jaar was toen de oorlog uitbrak. Myriam hielp haar vader in het verzet en thuis verstopten zich onderduikers. Tijdens de Hongerwinter overleed de Joodse moeder van Myriam.

Bodhi Jay vertelt het verhaal van Jack Courant die in 1942 als 18-jarige Joodse jongen een oproep kreeg om zich te melden. Hij haalde de ster van zijn jas en dook onder.

Stichting in mijn Buurt - Leren Door Ontmoeting brengt jong en oud samen in huiskamers door het hele land. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen scholieren ouderen uit hun eigen buurt over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen worden opgeleid tot de nieuwe Erfgoeddragers van de verhalen van ouderen. Zij nemen deze verhalen mee hun leven in en vertellen ze door bij herdenkingen. Door de diverse persoonlijke geschiedenis verhalen van ouderen op te halen en ze actief te blijven doorvertellen, archiveren, publiceren en tentoonstellen, creëert In mijn Buurt samen met jong en oud een rijk verleden van menselijke, kleine verhalen, waar iedereen bij hoort.

Lees meer op inmijnbuurt.org