HAARLEM - We staan steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af. Juist daarom is het belangrijk dat nieuwe generaties zich ook bewust blijven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De aanhoudende oorlog in Oekraïne doet ons beseffen hoe belangrijk het is om stil te staan bij onze vrijheid. Daarom worden er dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd met het thema 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'. Zoals het herdenkingsconcert, de Corridor van de vrijheid, de namenboog van de gevallenen en vele andere vrijheidsprojecten in aanloop naar en op Bevrijdingsdag.

Week van de Vrijheid

In de aanloop naar 4 en 5 mei zijn er verschillende initiatieven in de stad. Van 18 april tot 11 mei hangt de Corridor van de vrijheid in centrum Schalkwijk. Op 36 banieren zijn foto's en verhalen van Haarlemse verzetshelden, overlevenden en gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Noord-Hollands Archief

In het Noord-Hollands Archief wordt op 4 mei de gratis toegankelijke voorstelling Fluisterende Huizen georganiseerd. Ook is dit jaar weer de permanente expositie De vele gezichten van vrouwen in het verzet te zien met portretten van 135 verzetsvrouwen.

De schuur

De Schuur biedt tijdens de Week van de Vrijheid een thematische programmering waarin vrijheid centraal staat. Dit doen ze met de voorstelling Een lepeltje vrijheid, opgevoerd door het Haarlemse STEK, in samenwerking met Theater na de Dam, waarin een groep jonge spelers zich verdiept in de waarde van vrijheid. Ook is er de gratis lezing De Schuur: ooit de Synagoge en zijn er verschillende thematische filmvertoningen.

Herdenkingsconcert op 4 mei

Op 4 mei herdenken we de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Het Kennemer Jeugd Orkest zal optreden onder leiding van Matthijs Broers. Zangeres LAKSHMI treedt samen met het orkest op. Erfgoeddragers Lenthe en Bodhi Jay zullen het verhaal vertellen van de Erfgoedgevers Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924) die de Tweede Wereldoorlog als kind hebben meegemaakt. Daarnaast heeft het Noord-Hollands Archief unieke archiefbeelden uit de Tweede Wereldoorlog geselecteerd die tijdens het concert worden getoond. Het Herdenkingsconcert begint om 20:30 uur.

Bevrijdingspop Haarlem viert de vrijheid op 5 mei

De Entree van Bevrijdingspop; van herdenken naar vieren

Op 5 mei laten we bezoekers van Bevrijdingspop in de aanloop naar de hoofdingangen stilstaan bij de oorlog, de bevrijding en het vieren van onze vrijheid. In samenwerking met het Noord-Hollands Archief is er foto- en videomateriaal verzameld, die door middel van grote fotodoeken en een groot videoscherm worden getoond.

Ontsteken van het Bevrijdingsvuur op 5 mei

Zoals ieder jaar wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door een loopgroep in estafette naar Haarlem gebracht. Op 5 mei ontsteekt fakkeldrager Osama Isaac om 12:45 uur het Bevrijdingsvuur. Osama is dit jaar aangewezen als een van de veertien verschilmakers van alle Bevrijdingsfestivals door het hele land. Hij verbleef een half jaar als vluchteling in de Beijneshal in Haarlem waar hij zich inzette om andere vluchtelingen te leren over de Nederlandse taal en cultuur.

Het Bevrijdingsvuur wordt in het bijzijn van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontstoken op het T-Mobile hoofdpodium, waarna het vuur de hele dag blijft branden.

Het 5voor5 moment

Traditiegetrouw wordt er om 16:55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten lang stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Bevrijdingspop Haarlem staat op 5 mei samen met de Oekraïense artiest Haarlem4Ukraine stil bij de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Draag de vrijheid uit

Op het T-Mobile hoofdpodium zal een korte film vertoond worden van Fashion 4 Freedom. Voor dit project hebben de studenten van de HKU 3D fashion ontworpen, op basis van hun ideeën over vrijheid, herdenken en 'leven met oorlog'.

Vrijheid maken we samen op het Dreefplein

In het hart van het festivalterrein vind je het Dreefplein. Hier is een gevarieerd programma voor jongeren waarin vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan. In de tent staan verschillende DJ's en bepaalt het publiek wat er gedraaid gaat worden.

De jongeren van Live Your Story delen – met de nodige humor – ervaringsverhalen via theater, muziek en spoken word rondom diverse thema's waar veel jongeren mee worstelen.

Naast de optredens zijn er nog verschillende andere activiteiten. Zo kunnen bezoekers plaatsnemen op een van de bankjes van 8 Miljoen Gesprekken en kunnen de bezoekers samen de Wall of Freedom creëren. Onder leiding van street art kunstenaars bepalen de bezoekers met elkaar wat er gemaakt gaat worden.

Jongeren ontmoeten elkaar in de Join Us Hang Out

Ook dit jaar is er weer de Join Us Hang Out voor jongeren op het Dreefplein. In samenwerking met T-Mobile bieden we jongeren van Stichting Join Us en andere jongeren een fijne en veilige plek om nieuwe mensen te leren kennen. De stichting zet zich in voor eenzame jongeren en op deze manier kunnen ook zij de vrijheid ervaren om naar een festival te komen.

Het Kinderfestival

Bevrijdingspop vindt het belangrijk dat ook onze jongste generatie zich bewust wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden zijn er verschillende activiteiten op het Kinderfestival. Zo is er het Verzetsmuseum Junior op Wielen waar kinderen op een unieke manier vier waargebeurde verhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog ervaren. Op het podium staan de Erfgoeddragers die op indringende wijze de verhalen van Erfgoedgevers vertellen die als kind de oorlog hebben meegemaakt.