BEVERWIJK - Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma's – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – al op bijvoorbeeld het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, het Concertgebouw, TivoliVredenburg, CrossLinx Festival, De Oosterpoort, November Music en op festival Wonderfeel.

Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Oesi werd uitgebreid geportretteerd door klassiek muziek magazine Luister, NRC publiceerde een uitgebreid interview en Classic FM UK featurde één van zijn video's. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern.

Mei 2017 vond de eerste editie van het door Oesi geïnitieerde Dutch Double Bass Festival plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag. Oesi studeerde in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10 + onderscheiding en hij wint de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Hij studeert daarvoor in Moskou en volgt masterclasses bij onder andere solobassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma.

Het concert start om 21.00 uur en bestaat uit klassieke en hedendaagse muziek, met o.a. werken van Bach en Tom Johnson.