ZANDVOORT - Dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Classic Concerts Zandvoort.

Openingsconcert
Heemsteeds Philharmonisch Orkest

o.l.v. Dick Verhoef

m.m.v. Olivia Scheepers - viool


U hoort o.a.:
Ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven
Vioolconcert in D op. 77 – Johannes Brahms

Aanvang: 15.00 uur (kerk open 14.30 uur)
Locatie: Protestantse kerk
Toegang: € 5,00


Beethovenjaar 2020
In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Musici en orkesten over de hele wereld grijpen de 250e geboortedag aan om een ode aan de componist te brengen. En terecht! Tot op de dag van vandaag heeft zijn oeuvre een grote invloed.
Ook vandaag kunt u van de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van Beethoven genieten. Speciaal voor het Beethovenjaar 2020 speelt het Heemsteerds Philharmonisch Orkest één van zijn beroemde stukken…. Ouverture Egmont.

Het onderwerp van de muziek en het dramatische verhaal is het leven en de heldenmoed van een 16e-eeuwse Zuid-Nederlandse edelman, de graaf Lamoraal van Egmont (1522 - 1568). Het werk werd gecomponeerd tijdens de napoleontische oorlogen, op het moment dat het Franse rijk zijn dominantie over het grootste deel van Europa had uitgebreid. In de muziek voor Egmont sprak Beethoven zijn eigen politieke zorgen uit door de verheerlijking van het heroïsche offer van de graaf van Egmont. Deze werd ter dood veroordeeld voor het innemen van een dappere stelling tegen onderdrukking. De ouverture werd later een niet officieel volkslied van de Hongaarse opstand in 1956.

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven (1770-1827): ouverture Egmont, op. 84

Johannes Brahms (1833-1897): vioolconcert in D, op. 77
- Allegro non troppo
- Adagio
- Allegro giocoso, ma non troppo vivace

Olivia Scheepers - viool

pauze

Don Gillis (1912-1978): symfonie X, 'Big D."
- Fast with energy and drive
- Slowly
- Tempo di Valse
- Quickly - Energetically

Max Bruch (1838-1920): Zweedse dansen, op. 63
- Einleitung. Langsam
- No. 1. Sehr mässig
- No. 2. Ruhig bewegt.
- No. 3. Frisch, mit Energie
- No. 4. Langsam, nicht schleppend - Ein wenig belebter
- No. 5. Ziemlich schnell
- No. 6. Langsam, nicht schleppend.
- No. 7. Lebhaft
- No. 8. Sehr mässig
- No. 9. Lebhaft
- No. 10. Frisch, nicht zu schnell
- No. 11. Sehr mässig
- No. 12. Langsam, nicht schleppend
- No. 13. Sehr mässig - Schnell
- No. 14. Gehend, ruhig bewegt
- No. 15. Sehr mässig

Ralph Vaughan Williams (1872-1958): Suite "English Folk Songs"
- No. 1. March – "Seventeen Come Sunday"
- No. 2. Intermezzo – "My Bonny Boy"
- No. 3. March – "Folk Songs From Somerset"

Olivia Scheepers studeerde bij Chris Duindam in Utrecht waarna ze aan het prestigieuze Royal College of Music in Londen cum laude afstudeerde bij Natalia Lomeiko.
Ter uitbreiding van haar visie op vioolspel heeft ze deelgenomen aan verschillende masterclasses met o.a. Zakhar Bron, Alina Ibragimova, Shlomo Mintz, Gordan Nikolitch en Pavel Vernikov. Ze won prijzen in het binnen- en buitenland, waaronder de Young Soloist Award 14/15 van Het Goois Symfonieorkest, wat tot een meertal solo optredens in Nederland leidde.

Haar solo carrière zag haar professionele debuut in 2015 met het DeHavilland Philharmonic Orchestra o.l.v. Robin Browning (UK) en dat jaar zag tevens haar debuut in Duitsland met, jawel, het Heemsteeds Philharmonisch Orkest o.l.v. Dick Verhoef. Sindsdien is ze regelmatig te gast als soliste in Nederland en Engeland met verschillende orkesten, waaronder Chester Philharmonic, Capriol Chamber Orchestra en Covent Garden Chamber Orchestra.
Haar recente en toekomstige concerten behelzen de vioolconcerten van Mendelssohn en Beethoven met het Stroud Symphony Orchestra (UK) in 2019 en 2021, en het Brahms’ vioolconcert met het Heemsteeds Philharmonisch Orkest in 2019 en 2020.
Met een uitgesproken liefde voor kamermuziek is Olivia zeer actief in een aantal ensembles.

In 2016 heeft ze het Belinfante Quartet opgericht. Het jaar 2019 zag hun deelname aan het Young Talent Festival Schiermonnikoog, l’Académie Quatuor Diotima (FR), Zeister Muziekdagen en hebben ze de Delft Chamber Music Festival Award 2019 mogen ontvangen. Ook zullen ze te horen zijn bij het Kamermuziekfestival Utrecht o.l.v. Janine Jansen in december 2019.
Verder is ze onderdeel van het Unieke Ensemble en het rebellencollectief Pynarello. Haar eerdere kamermuziekbelevingen hebben geleid tot optredens in prestigieuze concertzalen waaronder De Kleine Zaal van het Concertgebouw, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, Wigmore Hall en Cadogan Hall (UK, Londen).
In haar studie werd ze zeer genereus en met veel dank gesteund door verschillende beurzen waaronder het Prins Bernhard Fonds, Stichting Niemeijer Fonds en Fundatie van de Vrijvrouwe Renswoude.
Olivia Scheepers bespeelt een viool van G. Gatti (Turijn, 1912), die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en een stok van N. Maline die ze heeft kunnen aanschaffen door een gift van Stichting Eigen Muziekinstrument, en met liefdevolle dank aan T. & T. S.**

Dick Verhoef - dirigent studeerde hoorn en directie aan het Rotterdams Concervatorium. Nog tijdens zijn studie remplaceerde hij als hoornist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder dirigenten als Bernard Haitink, Valery Gergiev, Simon Rattle, Edo de Waart en Kurt Samderling. In 1989 werd hij kernlid van het Nederlands Blazers ensemble (NBE) en in 1991 volgde zijn aanstelling als eerste hoornist bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest, thans Holland Symfonia genaamd. Met het NBE maakte hij concertreizen naar o.a. Colombia, USA, Japan, Nieuw-Zeeland en Mexico. Ook dirigeerde hij het NBE tijdens vele internationale festivals. Daarnaast dirigeerde hij kamerorkesten, de Cantorij van Brielle in cantates van Bach en was hij coach van het 'jong NBE', enkele koren en orkesten. Hij volgde directielessen bij o.a. Lucas Vis. Sinds september 2008 is Dick Verhoef dirigent van het Heemsteeds Philharmonisch Orkest.

HET ORKEST
Het 60 leden tellende Heemsteeds Philharmonisch Orkest stond sinds de oprichting in 1966 tot 2007 onder de inspirerende leiding van dirigent Iman Soeteman. In het seizoen 2007-2008 maken drie dirigenten hun opwachting bij het orkest, waarna één van hen de taak zal overnemen. In het HphO vormen gevorderde amateur-musici, samen met hun dirigent, een ensemble waarin enthousiasme samengaat met het streven naar een hoog muzikaal niveau. De wekelijkse repetities kennen dan ook een professionele aanpak.

Repertoire
Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Ravel, Sjostakovitsj: componisten uit alle periodes van de muziek-geschiedenis vinden vroeg of laat hun weg naar de lessenaars van het HPhO. Daarbij horen ook Nederlandse componisten als Andriessen, Van Maanen en Olthuis. Werken voor koor en orkest zijn eveneens vaste onderdelen van het repertoire.

Concerten en Tournees
Het HPhO geeft acht à tien concerten per jaar, niet alleen in Heemstede, maar ook elders in Nederland en in het buitenland. Enkele malen is een uitwisselingstournee naar het Engelse Leamington Spa, de zusterstad van Heemstede, gemaakt. In 1987 werd een concert gegeven in Krefeld in 1988 gevolgd door een concert in Rheydt. Sinds 2001 heeft het orkest nog 3 maal Duitsland bezocht. Nu werden in Bad Pyrmont en Bad Salzufl en meerdere succesvolle concerten gegeven. In Bad Pyrmont speelt het orkest nu regelmatig in een concertserie naast professionele ensembles. De vier veertiendaagse concertreizen naar Japan (1988, 1993, 1997 en 2000) zijn de onbetwiste hoogtepunten uit de geschiedenis van het HPhO.

Solisten
Bekende solisten als Herman Krebbers, Theo Olof, Jaap van Zweden, Han de Vries, Jean Decroos, Jacob Slagter, Miranda van Kralingen, Boudewijn de Groot, Janine Jansen en vele anderen traden op met het HPhO. Daarnaast geeft het HPhO jonge talentvolle musici regelmatig de gelegenheid hun kunnen te tonen in een solo-optreden.