NEDERLAND - Trouwen met de liefde van je leven? Voor een bruiloft moet je vaak diep in de buidel tasten. Bruidsparen besteden in 2022 namelijk € 16.182 aan hun bruiloft. Trouwen wordt overigens steeds duurder, want vorig jaar lag het gemiddelde trouwbudget € 1.258 euro lager. Een bruidspaar besteedde in 2021 gemiddeld € 14.924 tijdens hun grote dag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar het trouwseizoen van 2022.

Uitgebreider menu of cocktails

Met name voor locatie en catering wordt meer budget gereserveerd: +21% ten opzichte van vorig jaar. Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl merkt waar dat aan ligt: "Veel bruidsparen hielden in coronatijd meer geld over, waardoor ze nu extra aan hun trouwdag kunnen besteden. Ze gaan bijvoorbeeld voor een uitgebreider menu of serveren cocktails op hun grote dag."

"Daarnaast speelt ook inflatie een rol, met name bij de uitgestelde bruiloften met een offerte uit 2020 of 2021. Soms worden deze offertes opengebroken en bijgesteld, waardoor meer budget nodig is om het feest op dezelfde manier te kunnen vieren."

Meer huwelijken, minder partnerschappen


Dit jaar wordt ruim een kwart vaker het jawoord gegeven dan in dezelfde periode van 2021 (+27%). Hoewel het aantal trouwceremonies stijgt ten opzichte van vorig jaar, neemt het aantal partnerschapsregistraties juist af met 6,3%. Glasbergen: "Dit jaar kiezen koppels dus minder vaak voor het toch vooral praktische partnerschap, en juist vaker voor het romantische jawoord om de liefde te vieren."

Ook later in het jaar wordt topdrukte verwacht door alle 'inhaalbruiloften', zo blijkt uit eigen cijfers van ThePerfectWedding.nl. In de maanden mei, juni, juli en augustus stappen naar verwachting 28,6% meer bruidsparen in het huwelijksbootje dan een jaar eerder. Met name juni is veel populairder dan in 2021: +62%.