IJMUIDEN -Het cruciale duel tussen de concurrenten Stormvogels en Pancratius uit Badhoevedorp is een wedstrijd geworden met twee gezichten en de wind, die met windkracht 6 Beaufort over de lengte van het veld blies, was hierbij een invloedrijke factor op de 2-2-eindstand: voor de rust met windvoordeel wist Pancratius met een 0-2-voordeel de eerste helft af te sluiten; dit windvoordeel had Stormvogels in de tweede helft en het opnieuw zeer gehavende team van trainer Sjaak Lettinga wist eveneens tweemaal het net te vinden met als gevolg een onbeslist spannend duel dat ondanks de windperikelen een amusementswaarde kreeg van ruim een acht.

Trainer Lettinga en zijn technische staf werden tegen Pancratius met dezelfde waslijst aan afwezigen (9 stuks) geconfronteerd en wilde voor dit belangrijke duel een zo representatief elftal de wei in sturen. Daarom waren er een groot aantal verrassingen in de elf van Stormvogels te noteren: voor doelman Florian Serné werden drie verdedigers, t.w. Glenn Bruinsma, Danny Blok en Joshua Jansen, geposteerd; daarvoor liepen zeven spelers die allen een ‘zwervende’ opdracht hadden meegekregen van hun trainer. De van origine zijnde spits Brian Ezeoke deed o.a. op het middenveld zijn uiterste best zoveel mogelijk positieve dingen voor zijn team te doen en zwierf Fernando Alphenaar tussen middenveld en voorhoede. De andere vijf spelers waren: Barry van den Oever; Berry Willemse; José Leone; Thomas Scholten en Taoufik Dardouh.

Voor aanvang van dit belangrijke duel werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het overlijden van de bijna 89-jarige Karel Beijne, lid van verdienste en die jaren lang, tot zijn 84ste jaar, scheidsrechter was, hoofdzakelijk bij onze vrouwen.

Binnen een minuut na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Martin Kool uit Castricum kreeg Sander Roos een 100-procentkans, maar schrok daar zo van dat hij niet een hoek uitkoos, maar op de voeten van doelman Serné richtte. Zes minuten later is het toch raak: in een fel duel met Blok kwam Chet Bakker als winnaar uit de bus waardoor hij oog in oog kwam met doelman Serné, die hij vakkundig het nakijken gaf, 0-1.

Met de harde wind tegen probeerde Stormvogels de aanval op te zoeken, maar dit leidde tot de tweede treffer voor het team van trainer Patrick van Leeuwen. Precies op de middellijn staande ontving ‘buikie-boem-boem’ Danny van Ingen de bal die hij ineens op zijn slof nam om vervolgens dragend door de harde wind over een verbouwereerde doelman Serné in het vijandelijke doel liet belanden, 0-2.

Voor Stormvogels stond er, met nog 33 minuten op de klok, de opdracht Pancratius voor de rust geen doelpunten meer te gunnen. En met veel kunst- en vliegwerk slaagden de IJmuidenaren daar in, ondanks vele hachelijke momenten voor het doel van Serné: zo wist hij een afstandsschot van Noud Bucker onschadelijk te maken en dat deed hij eveneens op slag van rust met een vrije schop vanaf 20 meter van Van Ingen. Ruststand 0-2.

De tweede helft waren de Vogels, die met de wind in de rug constant in de aanval waren, de bovenliggende partij en moesten de negen(!) Pancratius-verdedigers alle zeilen bijzetten een tegendoelpunt te voorkomen: Ezeoke zag zet inzet geblokt en Leone had met een voorzet van Dardouh meer kracht in zijn schot moeten geven. In de 59ste minuut mocht Joey Wolthuis op komen draven voor Alphenaar en kon na vijf minuten juichen. Een voorzet van Dardouh werd subliem op het hoofd van Berry Willemse geplaatst die met zijn lange lichaam boven iedereen uittorende en met een ferme kopstoot werd doelman Roy Schut gepasseerd, 1-2. De kogel was door de kerk en aanval na aanval werden opgezet, maar omdat er opnieuw te veel kansen om zeep werden geholpen, kwam de gelijkmaker pas een minuut voor tijd. Pas nadat Wolthuis faalde toen hij alleen voor doelman Schut verscheen en Leone opnieuw de bal aaide in plaats van vernietigend uit te halen, stonden twee verdedigers aan het voorbereidend werk van de gelijkmaker: een hoekschop van Bruinsma belandde precies op het hoofd van de vrijstaande en niet zo groot van stuk zijnde Joshua Jansen, die opnieuw doelman Schut met een kopbal kon passeren, 2-2. Een gelijkmaker die dik en dik verdiend was en gezien het feit dat Stormvogels voor de tweede keer op rij met een zeer gehavend team een ruststand met twee doelpunten verschil wist weg te werken, mag je zelfs over een topprestatie spreken.

Zaterdag a.s. is DEM in Beverwijk de tegenstander. Aanvang 17.00 uur!