ALKMAAR – Op de laatste dag van het Nederlands Kampioenschap wielrennen op de baan in Alkmaar zag het publiek wereldkampioenen Amy Pieters en Kirsten Wild schitteren op de koppelkoers, maar ook voormalig wereldkampioen sprint en keirin Theo Bos uitblinken op de kilometer. Als het aan hem ligt, volgt hierna ook een wereldtitel op deze discipline.


Theo Bos bracht in Sportpaleis Alkmaar een tijd van 1.01.941 op de klokken. Sam Ligtlee leek lang aan de tijd van Bos te kunnen tippen, maar gaf in de slotronde te veel toe en won zilver. Voor Carlo Cesar was het brons. De 36-jarige Bos maakte in Alkmaar voor het eerste zijn opwachting op de nieuwe KOGA Kinsei en reed tijdens de wedstrijd zelfs voor het eerst met zijn speciale kilometerstuur op deze fiets. "Ik wil in februari graag wereldkampioen worden op dit onderdeel, dat is toch nog een ultiem doel in mijn loopbaan. Dit is de laatste wedstrijd die ik voor dit WK op de kilometer rijden kon, dus ik moest de fiets en het stuur testen. Het was niet helemaal vlekkeloos, maar ik was over mijn tijd op zich tevreden. Straks op het WK moet het onder de minuut. "

Daarvoor in het programma schitterden op de Alkmaarse piste al twee rensters die hun regenboogstrepen dit kalenderjaar al verdienden op het WK in Pruszkow. Kirsten Wild en Amy Pieters toonden zich deze zondag oppermachtig in een veld met zeven koppels. Zo wisten de twee een ronde te nemen op het veld en behaalden ze ook de meeste punten. Het zilver ging naar Amber van der Hulst en Marit Raaijmakers. Mylene de Zoete en Bente van Teeseling werden derde. Amy Pieters stond voor de derde keer op de hoogste trede van het podium op dit NK. Kirsten Wild reed voor het eerst op dit driedaagse NK mee en won tegelijk. "We hebben een steeds grotere groep goede rensters en ook in de breedte ontwikkelen we ons als land. Een paar jaar geleden reed iedereen verspreid over de baan, nu moesten we echt wel moeite doen om een ronde te nemen. Ook vonden we het gewoon leuk om een keer in dit regenboogpak te kunnen rijden tijdens een wedstrijd."

Shanne Braspennincx had in de ochtenduren al het NK 500 meter gewonnen. De Brabantse bleef titelverdedigster Kyra Lamberink voor. Brons was voor Steffie van der Peet. Afgesloten werd met de koppelkoers voor de mannen. Daar ging de winst naar Wim Stroetinga en Yoeri Havik. Die met 63 punten veruit de meeste punten haalden. Roy Pieters en Jan Willem van Schip eindigden als tweede, Roy Eefting en Ryan Schilt eindigden in bronzen positie.

Complimenten waren er na afloop voor de organisatie van renners en volgers. De tribunes waren drie dagen lang goed gevuld en dankzij een online verslag op YouTube werd het Alkmaarse evenement ook door duizenden mensen gevolgd vanuit de eigen huiskamer.

Foto's: DP Sportfotografie

Kijk hier voor alle uitslagen

Kijk hier voor de verslagen van vrijdag en zaterdag.