IJMUIDEN - Op een goed bezocht (pl.m. 400 toeschouwers) sportpark Zeewijk heeft vv IJmuiden een 0-2-overwinning geboekt op Stormvogels en deze zege van het team van de naar Odin’59 vertrekkend trainer Anthony Correia was verdiend. Stormvogels moet na deze nederlaag haar hand in eigen boezem steken, want had het team van trainer Sjaak Lettinga meer vechtlust getoond, dan had absoluut een beter resultaat uit de bus kunnen en moeten komen.

Evenals de twee eerder gespeelde edities van deze stadsderby was het opnieuw een duel dat het aanzien niet waard was. Maar dat was niet zo verwonderlijk, want de harde wind met een kracht van 5 en tijdens buien 7 Beaufort maakte goed voetbal niet mogelijk en dan is de technische ploeg, in dit geval Stormvogels, in het nadeel.

Stormvogels had, vooral in de tweede helft, met de harde wind mee niet het voetbalgogme een veldoverwicht te creëren om zodoende constant de IJmuiden-verdediging onder druk te zetten; tenslotte hadden de Vogels de punten harder nodig dan vv IJmuiden, die afgelopen zaterdag het tweede periodekampioenschap binnenhaalde. Stormvogels startte de eerste wedstrijd om de derde periode door deze nederlaag slecht, maar omdat Pancratius en DEM eveneens verloren, ligt een tweede plaats in de eindrangschikking nog steeds in het verschiet, maar dan zal er de laatste acht wedstrijden met meer inzet en passie gespeeld moeten worden.

Saillant detail: beide teams hebben niet kunnen profiteren van het windvoordeel; de twee doelpunten werden door IJmuiden gemaakt in de tweede helft, terwijl men tien tegen de wind op moest boksen.

Na een paar wedstrijden in het tweede gespeeld te hebben kon trainer Sjaak Lettinga na een langdurig blessureleed eindelijk weer beschikken over centrumverdediger Rowan van Eijk, terwijl een kwartier voor tijd Gregory van Nieuwkoop zijn rentree maakte; nog steeds blijven een vijftal spelers niet inzetbaar.

IJmuiden zette vanaf het eerste fluitsignaal van de redelijk leidende Mitchell Stuurman de Stormvogels-verdediging onder druk en kreeg na een halve minuut Delano Post een kansje gevolgd een halve minuut later door een harde kopbal van Wesley Heeres die net over de lat vloog. Ruim een kwartier verdween de aanvallende impulsen van IJmuiden en kon Stormvogels met wind tegen de aanval opzoeken en dat resulteerde in twee afstandsschoten van Thomas Scholten en José Leone, maar doelman Tom Hoogendijk bleek een betrouwbare sluitpost. Aan de andere kant wilde doelman Floris Serné niet onderdoen van zijn collega door twee afstandsschoten van Bob Schol en Joshua Dominggus uitstekend te pareren. De ruststand werd dubbelblank omdat IJmuiden geen gebruik wilde maken van het windvoordeel en Stormvogels haar kruit met dit voordeel in de tweede helft wilde verschieten.

Maar reeds in de eerste minuut van de tweede helft kwam Stormvogels van een koude en winderige kermis thuis. Linksback Bas van den Oever stond niet op te letten en daar kon Mick Dubbelaar dubbel en dwars gebruik van maken door alleen voor Serné te verschijnen en met een tikkie hem het nakijken te geven, 0-1. Geen man over boord, want in de nog resterende 44 minuten was er voor Stormvogels tijd genoeg minstens twee doelpunten te maken. Tenslotte lukte dat precies een maand geleden met dezelfde windsterkte een 0-2-achterstand thuis tegen Pancratius weg te werken.

Aanval na aanval werden opgezet en na een voorzet van Van den Oever zag Scholten zijn kopbal gered worden door Hoogendijk. Dezelfde Scholten zag vier minuten later zijn inzet vanaf 12 meter geblokt worden door Floyd Hille.Door deze aanvallende impulsen gaf Stormvogels achterin veel ruimte weg en dat resulteerde in de 60ste in de tweede tegentreffer. Na een goed opgezette aanval wist Schol op links Dominggus te vinden en met een beheerst diagonaal schot werd doelman Serné genoodzaakt voor de tweede keer de gang naar het doel te maken, 0-2.Twee minuten later besloot trainer Lettinga Van den Oever en Kay Keus te wisselen voor de aanvallers Taoufik Dardouh en Joey Wolthuis met als doelstelling zo snel mogelijk de aansluitingstreffer te forceren. Het meeste gevaar kwam daarna van Brian Ezeoke, die met zijn vele harde afstandsschoten het geluk niet aan zijn zijde had: of doelman Hoogenkamp verrichtte een prachtige redding of zijn schoten werden geblokt.

Met nog 12 minuten op de klok verliet Leone het strijdtoneel; zijn vervanger werd Van Nieuwkoop. Vier minuten voor tijd kreeg Berry Willemse een opgelegde kans die ook hij miste, omdat hij niet voor een hoek koos, maar de bal recht in de handen van doelman Hoogendijk schoot.

Voor een derby was het aantal gele kaarten niet al te hoog: 5 stuks (4 voor Stormvogels) waarbij een paar te overdreven waren gegeven door scheidsrechter Stuurman. Vooral bij de laatste kaart tuimelde de leidsman er met open ogen in: na een normaal duel tussen Niels Stoker, die na dertig jaar bij IJmuiden in de voetsporen van zijn oom Nico is getreden, en Scholten stortte Stoker hard gillend ten aarde wat voor de scheidsrechter aanleiding was de gele kaart voor Scholten te trekken. Op de tribune zat pa Stoker die meteen 112 belde, maar nadat verzorger Gerard wat Lourdes-water ergens op het been van Stoker had gegooid, kon zijn vader de ziekenauto cancellen. Het Lourdes-water op de been van Stoker deed wonderen: hij liep het resterende deel van het duel als een kiewiet. Een dure gele kaart voor Stormvogels, niet omtrent de boete, maar Scholten, evenals Willemse, is de eerstkomende wedstrijd geschorst. Dit was een grote smet op de toch wel sportief verlopen derby.

Zaterdag a.s. is om 14..30 uur HYS in Haarlem-Zuid (Reinaldapark) de tegenstander. Na de 1-5-thuisnederlaag heeft Stormvogels heel veel goed te maken.

HET TWEEDE
Een week geleden werd het tweede elftal van trainer Marco Adema eerste periodekampioen door de gestaakte wedstrijd tegen Legmeervogels 3 in Uithoorn met 2-3 te winnen.Zaterdag jl. dachten de spelers in tegenstander WV-HEDW 6 een sterke opponent te hebben, want het versloeg een week geleden koploper Odin’59 2, maar dat was alleen maar schijn gezien de grote overwinning van 9-1. Onzan Kutlu scoorde 3, Mehran Teimori en Job Kuiten 2, Fernando Alphenaar en Niels Anker 1 maal. Door deze overwinning komen de koppositie in zicht.