WIJK AAN ZEE - Afgelopen weekend togen schaakliefhebbers massaal naar het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Er was geen parkeervak meer vrij, de bussen waren propvol en op de Dorpsweide stonden meer dan 400 auto’s geparkeerd. In totaal waren er zo’n 5000 bezoekers.

Die namen natuurlijk een kijkje bij de grootmeesters. Dat leidde er zelfs toe dat er een wachtrij ontstond voor de deur van de speelzaal in De Moriaan. Ook de vele kinderactiviteiten tijdens het Tata Steel Chess Festival weekend waren drukbezocht, van schaakles en schaakwedstrijden tot judo of schaatsen op een kunstbaantje op het Julianaplein. Veel kinderen probeerden ook even een handtekening te scoren of een selfie te maken met een van de grootmeesters na afloop van de partijen. Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk opende op zondag de ronde met de traditionele gongslag.

“Ik vind het geweldig dat het Tata Steel Chess Festival zoveel belangstelling heeft getrokken”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “We hebben samen met de gemeente, lokale ondernemers en verenigingen een evenement neergezet dat jong en oud in Wijk en Zee samenbrengt rondom de schaaksport. Je kon het overal zien: schaken verbindt.”

Hoe druk het zaterdag was in de speelzaal is goed te zien op een filmpje dat is te bekijken op het Twitteraccount van Tata Steel Chess (www.twitter.com/tatasteelchess). Directe link: https://bit.ly/2T5R0d1.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.