AMSTERDAM/ALKMAAR - Enkele topclubs hebben de KNVB geadviseerd om de Eredivisie niet meer te hervatten. Na een videogesprek met de Europese Voetbalbond UEFA liet de KNVB de optie open om de huidige competitie tot 3 augustus te verlengen. De beide koplopers van de Eredivisie, Ajax en AZ, lieten de KNVB weten het liefst te zien dat de competitie per direct beëindigd wordt en ook PSV liet een dergelijk statement horen.


"Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. "Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen."

Namens Ajax had directeur Marc Overmars al eerder laten weten niets te zien in een hervatting van de competitie: "Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is"

Ook Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, wil een punt achter het lopende seizoen zetten: "Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen"

Van de vier topclubs heeft Feyenoord nog niet gereageerd