ZANDVOORT - De Nieuwjaarsrace, de tweede race van het Winter Endurance Kampioenschap 2018-2019 is gewonnen door Paul Harkema en Niels Langeveld. Het duo met de snelle Speedlover Porsche werd na vier uur racen als eerste afgevlagd. Ook voorafgaand aan de endurance race was er volop autosportstrijd met twee sprintraces van de SLK Cup, MaX5 Cup en Peugeot 206 Cup.

De kwalificatie, voorafgaand aan de Nieuwjaarsrace, werd ditmaal verreden op de zaterdagmiddag. De snelste tijd van deze sessie werd geklokt door Paul Harkema en Niels Langeveld met een door Speedlover geprepareerde Porsche 991. Met een snelle tijd van 1:43.330 wisten de Speedlover rijders een gat te slaan van 2 seconden op de Belgische JJ Racing Porsche van Jos Jansen en Nico Verdonck. In Divisie II werd de snelste tijd genoteerd door Gideon Wijnschenk en Bart van Haeren in een Porsche die speciaal onder de vlag van Team Ron werd ingezet. Deze teamnaam werd gekozen als eerbetoon aan OCA-official Ron Baten die in december 2018 overleed aan de spierziekte ALS. De snelste tijd in Divisie III viel ten prooi Jan Schouten en Ton Vink (BMW 320d). In Divisie IV reden Mathijs Bakker en Joshua Kreuger onder de vlag van Team Ard Keff met hun BMW E30 naar de snelste tijd in de klasse.

De start van de wedstrijd verliep het beste voor Niels Langeveld. Hij wist met de Porsche een klein gaatje te slaan richting de achtervolgers. Na een uur racen was de voorsprong gegroeid tot 20 seconden op de Porsche van JW Raceservice met Huub van Eijndhoven en Bart van Eijndhoven. Jos Jansen was toen met zijn JJ Racing Porsche teruggezakt naar de vierde plaats, maar voor dit team lag de focus vooral op de tweede stint met Nico Verdonck aan het stuur. Tijdens die tweede stint wist Verdonck het nodige terrein goed te maken. Zo wist hij zich terug te vechten naar positie twee en na de derde stint, met Jansen aan het stuur, was de eer aan Verdonck om in de laatste stint de sprint richting de leidende positie in te zetten. Ondanks dat snelle rondetijden werden genoteerd, moesten Jansen en Verdonck de zege laten aan de sterk rijdende Langeveld en Harkema en genoegen nemen met de tweede plaats. De derde plaats in Divisie I werd veilig gesteld door Remon Vos en Kevin Veltman.

In Divisie II zakte de Porsche van Team Ron terug tot buiten de top 5 van de divisie, om daarna aan een sterke inhaalrace te beginnen. Hier wist FEBO Racing Team-coureur Dennis de Borst van te profiteren door de leiding in de klasse te pakken, gevolgd door de tweede SEAT van het team van Ferry Monster Autosport. Na de eerste reeks pitstops waren het Martin Huisman en Danny Kroes die aan de leiding gingen met de Ferry Monster Autosport SEAT. Deze leidende positie stonden zij tot het vallen van de finishvlag niet meer af waardoor Huisman en Kroes de winnaarsbokaal in ontvangst mochten nemen. Dennis de Borst en Lorenzo van Riet finishten met de FEBO SEAT op de tweede plaats, gevolgd door Porsche Cayman GT4 van TM-Racing met Joachim Bölting en Peter Terting op plaats drie.

Na vier uur racen werden in Divisie III Jan Schouten en Ton Vink als winnaars afgevlagd. Zij hadden met de BMW 320d uiteindelijk de beste strategie en finishten met een ronde voorsprong voor de BMW 123d van The Dukes, bemand door Henny van Doorn en Jan Evers. De derde podiumplaats werd veroverd door Ralph en Jan Visser in de RVM Racing BMW 123d.

Team Ard Keff-coureurs Mathijs Bakker en Joshua Kreuger pakten met een ruime voorsprong de zege in Divisie IV. Karel Neleman en Carl Dekker finishten als tweede met de Neleman Racing BMW, gevolgd door Frank Poll, Guus de Koster, Lev Fridman en Max Aronov in de Peppie und Kokkie Racing BMW op de derde plaats.

In het voorprogramma van de Nieuwjaarsrace kwamen de MaX5 Cup, SLK Cup en Peugeot 206 Cup in actie met twee sprintraces. Martin en Dylan Boezaart wonnen beide races in de MaX5 Cup. In de Peugeot-races werden de beide wedstrijden gewonnen door Huib en Coen van den Nulft. Ook de strijd in de SLK Cup kende tweemaal dezelfde winnaar met Dirk van Dijk.

De volgende wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap zal worden verreden op zaterdag 2 maart. Dan zal de Final 4 op Circuit Zandvoort plaats vinden.

Uitslagen van de Nieuwjaarsrace zijn te downloaden via:
https://raceresults.nu/Results/organisator/2019?evenement=Circuit+Zandvoort&race=Nieuwjaarsrace+2019