UITGEEST - Na een jaar van nattigheid en heel veel afgelaste wedstrijden heeft de gemeente Uitgeest Holland Sport advies gevraagd voor de velden op Sportpark De Koog. Hoe kan er een goede bespeelbaarheid op deze velden worden gerealiseerd? Een uitgebreid onderzoek en een advies de velden te voorzien van zandlamellen volgden. In de zomer zijn de geadviseerde werkzaamheden uitgevoerd en met ingang van het speelseizoen is het veld weer in gebruik genomen.

In opdracht van de gemeente Uitgeest voert Holland Sport BV het onderhoud uit aan de velden van Sportpark De Koog. Bij het overdragen van dit onderhoud was al duidelijk dat er natte en onstabiele plekken in het B-veld zaten. Al snel volgde de opdracht voor een onderzoek naar de oorzaak van de problemen op het B-veld.

Marc Grooteman, sportveldenadviseur van Holland Sport en Fieldmanager of the Year 2018, vertelt: "We zijn gestart met algemeen onderzoek voor een eerste indruk. Hoewel er een heel nat stuk in de velden zat, waren het verder goede velden." Drainageputten zijn gecontroleerd en prima bevonden. De hoogte van het veld, gemeten met een laser, bleek ook voldoende. En de samenstelling van de toplaag is positief getoetst aan de aanlegnormen van de KNVB.

Afwatering
Pas onder de toplaag kwamen er problemen naar boven. "Bij controle van de veldopbouw met een penetrologger werden onder de toplaag grote verdichtingen waargenomen. Ook bij het graven van profielkuilen zagen we dat de toplaag in orde was maar dat daaronder problemen ontstonden met de waterdoorlaat naar het drainagestelsel," verhaalt Grooteman over zijn bevindingen.

"De oorzaak van het veldprobleem was duidelijk, na regenval zakte het water niet weg door verstorende lagen in de veldopbouw. Hierdoor vormde zich een onstabiele toplaag waarop je niet kunt voetballen en niet met tractoren kunt rijden om onderhoud te plegen," legt Grooteman uit. "De velden zijn nog jong en het drainagesysteem is prima waardoor totale renovatie onnodig was. Ons advies was zandlamellen aanleggen door de gehele toplaag. Hierdoor wordt de afwatering naar de drainage hersteld. Een snel herstel waardoor bij de start van het nieuwe sportseizoen weer gevoetbald kon worden."

Inmiddels zijn de werkzaamheden uitgevoerd en is het veld weer in gebruik voor trainingen en wedstrijden.