ALKMAAR - De eerste dag van het NK baanwielrennen in Sportpaleis Alkmaar heeft gelijk behoorlijk Noord-Hollands succes opgeleverd. Op de sprint wist Matthijs Büchli zowel de wereld- als de Europese kampioen te verslaan en bij de puntenkoers voor vrouwen wist Amy Pieters (Zwanenburg) de titel te grijpen. Het waren slechts enkele hoogtepunten van het door Alcmaria Victrix en de KNWU georganiseerde evenement.

Büchli verraste zelfs met zijn zege op de sprint aangezien zijn specialiteiten op de keirin en teamsprint liggen. Toch kwam de Noord-Hollander sterk voor de dag in een sterk deelnemersveld met o.a. wereldkampioen Harrie Lavreysen, Europees kampioen Jeffrey Hoogland en routinier Theo Bos. Deze vier bleken het uiteindelijk ook te gaan uitmaken. Nadat Lavreysen in de eerste rit tegen Büchli ten val kwam moest hij het in volgende sprints afleggen tegen de Santpoorter terwijl in de andere halve finale Jeffrey Hoogland te sterk bleek voor Theo Bos. In de finale ging de eerste winst naar Hoogland, maar Büchli toonde karakter en kracht in de volgende twee ritten en pakte zo de Nederlandse titel. Theo Bos moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons.

Büchli was uitermate content met de titel: 'Het was spannend, en ik had net zo goed derde kunnen worden. Ik vind ook dat Jeffrey en Harrie naar Olympische Spelen moeten op de sprint want ik richt me op andere onderdelen. Toch ben ik wel blij dat ik Harrie en Jeffrey hier heb kunnen verslaan en ik verwacht ook zaterdag een mooie strijd op de keirin.'

Amy Pieters en Alkmaar liggen elkaar ook wel, want waar de Zwanenburgse renster eerder dit jaar de Europese titel op de weg in de kaasstad wist te veroveren, daar zegevierde ze ook op de baan in het NK. Pieters dankte haar titel aan sterke uitval in de slotronden en hield Nina Kessler en Kirstie van Haaften achter zich. 'Nederlands kampioen worden is altijd leuk, zeker in zo'n sterk deelnemersveld', aldus een tevreden Pieters.

Ook Maikel Zijlaard (achtervolging), Shanne Braspennincx (keirin) en Ryan Schilt (scratch) veroverden in de elite-categorie de Nederlandse titel.

Bij de junioren wonnen Lars Romijn (kilometer tijdrit) en Lance Huenders (puntenkoers), bij de junior-vrouwen Daniek Hengeveld (puntenkoers) en Elise Uijen (keirin). Bij het para-cycling ging op de individuele achtervolging bij de mannen de titel naar het tandemduo Tristan Bangma-Patrick Bos, terwijl Caroline Groot de tijdrit won.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma voor zaterdag en zondag

Foto's: DP Sportfotografie