EDAM -,,Als iets mis kan gaan, dan gaat het mis in het slechts denkbare moment.” Dit is de wet van Murphy.

Deze wet had geen invloed op de eerste competitiewedstrijd van Stormvogels van dit seizoen, integendeel, want in het thuisduel tegen Kon.HFC ging alles crescendo en werd een eclatante 7-0-overwinning geboekt. Trainer Sjaak Lettinga werd toen geconfronteerd met spelers die hun taak bijna voor de 100 procent uitvoerden; hij zag na afloop van deze wedstrijd de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Dit vertrouwen werd in de tweede wedstrijd bij DEM ietsjes getemperd, maar in de thuiswedstrijd tegen IJmuiden werd het nulpunt behaald en na de wedstrijd in Edam zakte zijn vertrouwen diep onder het nulpunt. Ondanks het feit, dat Stormvogels de eerste helft bijna driekwart op de helft van de Edammers speelde en dit percentage de tweede helft zelfs 90 procent zag worden, lukte het de IJmuidenaren niet hun veldoverwicht in doelpunten om te zetten die na een overwinning zou leiden. Na een 3-1-ruststand werd uiteindelijk met 3-2 verloren waardoor het vertrouwen bij trainer Lettinga voor de toekomst ver onder nul is gedaald. Aan twee van de drie doelpunten in de eerste helft gingen grove fouten aan de kant van Stormvogels vooraf en in de tweede helft, tegen 10 man, kon Stormvogels na een heel groot veldoverwicht pas in de 90ste minuut de aansluitingstreffer scoren; veel te laat om nog met minstens een punt uit Edam weg te komen.

Was er nog iets positiefs te vermelden in het verloren gegane duel? Ja! Dat was het officiële debuut van Dennis Klepper, die de plaats op de rechterverdedigerspositie innam van Rick van Westen, die momenteel in Amerika verblijft. Dennis speelde een heel goede wedstrijd en is zeer aanvallend ingesteld. Om tactische redenen werd hij in de tweede helft gewisseld. Na een paar minuten etaleerde Klepper reeds zijn aanvalsdrift, want zijn voorzet belandde voorbij de tweede paal waar Thomas Scholten klaar stond om te scoren, maar vanaf 10 meter vloog zijn schot over het EVC-doel. In de zesde minuut opnieuw een voorzet van Klepper en nu belandde de bal in de trechter op de uitgestoken arm van Vince Mens. Geen strafschop, omdat het zicht van scheidsrechter Smith belemmerd werd en de VAR een stroomstoring had.

Stormvogels bleef in de beginfase domineren, maar kreeg in de achtste minuut de deksel op haar neus, want bij de eerste de beste aanval van EVC werd er door de Edammers gescoord: rechtsback Rowan Suurmond kreeg de bal na een afgeslagen aanval voor zijn voeten en vanaf 25 meter trof zijn afstandsschot roos, omdat doelman Floris Serné pas reageerde toen de bal in het doel belandde, 1-0.

Op dat moment was er voor Stormvogels geen vuiltje aan de lucht, want tenslotte dicteerde het team van trainer Lettinga het duel. Maar op de counter kon EVC haar tweede doelpunt op het scorebord krijgen. De lange (twee koppen groter dan zijn opponent Joshua Jansen) spits Brian Rossenaar in de twaalfde minuut alleen voor doelman Serné, die redding bracht door zijn lichaam voor de bal te gooien. Na deze redding kwam Rossenaar opnieuw in balbezit en uit zijn assist kon Ronald Schut de 2-0 aantekenen. Opnieuw een onbegrijpelijke tegengoal voor de Vogels, terwijl zij in de beginfase het beste van het spel hadden.

Stormvogels ging na deze tweede tegentreffer, met twee van de drie middenvelders die ver onder hun kunnen voetbalden, meteen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar daardoor kreeg EVC meer ruimte. In de 27ste minuur verscheen Thierry Schilder, het afgelopen seizoen een onopvallend speler in onze selectie, alleen voor doelman Serné, die zijn inzet kon blokkeren. In de rebound wachtte Schilder te lang waardoor zijn kans verloren ging. Een paar minuten later stuurde Jansen op rechts Scholten in de diepte die vervolgens de uit zijn doel gekomen doelman Bakker omspeelde om raak te schieten in het lege doel, 2-1.

Lang heeft Stormvogels niet kunnen genieten van deze aansluitingstreffer, want in de 31ste minuut liet Joey Wolthuis zien, dat hij geen verdediger is, want van zijn fout kon Didier Karregat profiteren en de ruststand op 3-1 brengen.

Twee spelers, t.w. middenvelder Berry Willemse en Wolthuis, konden in opdracht van trainer Lettinga gaan douchen; hun vervangers waren Wago Matitaishvili en de 19-jarige Diego Moura Neves. Samen met hun andere acht medespelers kregen zij als taak de veste van EVC constant onder druk te zetten. En dat lukte bijna voor de 100 procent en toen spits Rossenaar in de 53ste minuut zijn tweede gele kaart wegens onbehouwen voetbal ontving, leek de missie makkelijker te worden; dat bleek echter achteraf schijn.

In de 58ste minuut werd een verdediger opgeofferd voor een middenvelder: Huysein Yilmaz kwam in het veld voor de goed debuterende Klepper. Kans na kans werden gecreëerd en na een kwartier zag invaller Moura Neves zijn kopbal, na een voorzet van Dennis Blok, geen doeltreffen. En dat laatste gebeurde het laatste half uur te veel: na een voorzet van Stijn van der Voort zag Krop zijn inzet gestopt te worden door doelman Bakker; Krop kopte bal door op Moura Neves, die heel handig doelman Bakker omspeelde, maar daarna de bal niet meer onder controle kon krijgen; redding doelman Bakker op een afstandsschot van Rowan van Eijk. Kortom, Stormvogels bleef constant druk uitoefenen op de Edamse verdediging, maar ging steeds meer te gehaast voetballen en met lede ogen moest men toezien dat vele schoten door een van de EVC-verdedigers geblokt werd of doelman Bakker een redding moest verrichten. EVC was slechts tweemaal voor het doel van Serné in de tweede helft verschenen.

In de 90ste minuut, in feite veel te laat, wist Krop na een voorzet van Yilmaz, met zijn hoofd doelman Bakker te passeren, 3-2. Even later floot scheidsrechter Smith voor het einde en was een tweede nederlaag voor Stormvogels een feit.

De komende week zal er door trainer Lettinga en zijn staf veel werk verzet moeten worden de normale vorm, die tegen Kon.HFC en DEM tentoongespreid werd, weer terug te krijgen. Zaterdag a.s. wacht HYS en dat team staat een paar plaatsen boven Stormvogels op de ranglijst. Vorig seizoen liet men zich nog verrassen door HYS, want toen won het team van trainer Simon Evers op Zeewijk met 2-5. Mooi de gelegenheid nu revanche te nemen op de Haarlemmers. We rekenen met z’n allen op onze jongens! Ook voorzitter Nico Stoker en de bestuursleden Henk Viskil en Johan Kluijskens.