EINDHOVEN/ZANDVOORT - Lester Ellenkamp heeft opnieuw bewezen goed uit de voeten te kunnen op de Landsard in Eindhoven. De 15-jarige karter uit Zandvoort, uitkomend voor Team Kombikart, reed naar een knappe derde plaats bij zijn NK-debuut bij de Rotax Max Senioren. En dat in een veld van bijna 40 rijders. Vorig jaar had Ellenkamp het al eens gepresteerd om in Eindhoven van de laatste plaats naar de eerste plaats op te klimmen.

Ellenkamp merkte een duidelijk verschil met het rijden bij de junioren. “Dit is mijn eerste race in Eindhoven bij de senioren. Het was een sterk bezet veld en een heftige strijd, veel meer close racing dan bij de junioren, maar het heeft voor mij goed uitgepakt. Vorig jaar heb ik hier met de junioren gereden en dat ging ook heel goed. Van de laatste plaats naar P1, al werd ik door een klikbumper teruggezet naar de derde plaats. De snelheid was toen fantastisch en nu ging het weer goed. Dit baantje ligt mij wel.”

De NK-wedstrijd in Eindhoven maakte onderdeel uit van een gecombineerd klassement met een race in de BMC in Mariembourg, de BeNeFit League. Ellenkamp kon hierin niet meedoen voor de prijzen door pech in de Belgische race. “In Mariembourg was de snelheid ook goed, maar viel ik door een klapper terug naar achteren. In die race had ik pech, nu zat het geluk wel mee. Ik wilde hier progressie maken. Het doel was de top 10 en dat is goed gelukt.”

Ellenkamp heeft de laatste jaren veel te danken aan Team Kombikart, het team dat geleid wordt door Willem-Jan de Loos. “Ik heb de laatste twee seizoenen grote stappen kunnen maken. De begeleiding van het team is goed op orde. Willem-Jan heeft zelf ook bij de senioren gereden en deelt zijn eigen ervaringen. Voor de races geeft hij goede tips en dat is super fijn.”

Na een zesde plaats in de kwalificatie kwam de Zandvoorter in de heats tot een derde en een vierde plaats. In de finale kwam hij als vierde over de finish, maar profiteerde hij van een straf voor een karter voor hem. “Voorin het veld zit het allemaal zo dicht bij elkaar. Een klikbumper levert een straf van 5 seconden op en daar kun je makkelijk tegenaan lopen. Regelmatig is het niet eens je eigen schuld. Bij het formeren krijg je wel eens een remrest. Het is mij ook vaak genoeg overkomen. Nu kon ik een keer profiteren, al was ik natuurlijk liever als derde over de finish gekomen. Het is ook een kwestie van slim rijden en niet te gretig zijn. Ik weet van Mariembourg hoe snel dat kan gaan. In de formatieronde ging iemand voor me op de rem staan net op het moment dat ik over een kerbstone ging. Ik klapte er vol op en begon de race al met een klikbumper.”

Ellenkamp rijdt jaar alleen het NK van Chrono Karting en volgende race is komende maand in Spa. “Drie jaar geleden heb ik daar voor het laatst gereden, dat is een hele tijd geleden. Toen reed ik nog bij een ander team en pas net in de 2takt. Ik ken de baan goed. Zeker de laatste bocht, de chicane, is heel mooi om te rijden. Ik heb echt al zin in die race. Het is een technische baan en dat ligt me wel. Eindhoven is met het Mickey Mouse-gedeelte ook technisch en dan kun je het beste uit jezelf halen. Hopelijk is de snelheid in Spa ook weer goed.”

Lester Ellenkamp wordt in de kartsport ondersteund door het bedrijf van zijn vader Copernicus Interchange Technology.