HEEMSKERK- Het onder 19 en onder 17 voetbaltoernooi de Heemskerk Cup is aanstaande. Op 10 en 11 augustus draait alles op sportpark Assumburg, bij ODIN’59, weer om voetbal. Ook wel weer een beetje de start van het nieuwe voetbalseizoen.

Op 26 Mei is door de organisatie de lijst met deelnemers bekend gemaakt. Bij haar Hoofdsponsor, Beachhotel Het Hoge Duin in Wijk aan Zee, werd zoals vanouds de trekking verricht om te komen tot de poule indeling. Daarbij kwamen de namen vrij van deelnemers. Maar liefst vier continenten nemen deel, Europa, Afrika, Azie en Zuid Amerika maken het voetbalfeest Internationaal.

Marcel de Snaijer, verantwoordelijk namens de organisatie voor de aanstelling van de teams, maakte bij het bekendmaken van elke deelnemer, een inleidend praatje. Zo werd duidelijk dat achter elke de niet bekende namen, toch grootheden verscholen zitten. In ieder geval is de organisatie blij met de hernieuwde deelname van haar winnaars uit 2023.

Esbjerg FB uit Denemarken komt met het kampioensteam bij de O19 terug om de beker te verdedigen en doet het Braziliaanse Fluminense Fc dat bij de O17.

Esbjerg neemt ook deel met een O17 team en komt daar tegenover oude en nieuwe bekenden uit met een mooie variate aan speelstijlen.

Het Engelse team van Cambridge United wilde graag deelnemen, zij ervoeren in Engeland weinig weerstand in hun competitie. Samen met het Belgische Lierse SK en de Nederlandse inbreng van DEM en Fc Dordrecht kunnen allen hun lol op. Om het nog leuker te maken heeft de organisatie nog een Braziliaans team weten vast te leggen, de academie Sports Experience, spelend onder de naam Team Brasil, en het Nederlandse beloften team Soon on Top. Dit laatste team bestaat uit aanstormend talent voor het betaalde voetbal en wil graag de wisselbeker meenemen.

Dat maakt het complete plaatje voor de O17 als volgt:

Fluminense Fc, DEM, Esbjerg, Cambridge United, Lierse SK, Fc Dordrecht, Soon on Top, Team Brasil

Ook het O19 deelnemersveld is afwisselend in speelstijl. Naast regerend kampioen Esbjerg Fc, doet ex kampioen Club Brugge weer mee aan het hoofdtoernooi. Club Brugge moest eerder verstek laten gaan bij de vorige editie maar wilde absoluut terug komen. De Belgen ervaren de afwisseling van speelstijlen als nuttig en nodig. Met name voor hun internationale aspiraties is dat een must. Zij komen dan ook gewoon als vanouds op volle sterkte naar Heemskerk. DEM en ODIN mogen als regionalen proberen zich te doen ontpoppen als verrassing. Met ODIN hebben wij dat eerder gezien met een finaleplaats. Met een aantal dispensatiespelers zou het zomaar kunnen en wordt het hun ook gegund.

FC Dordrecht was als Nederlandse betaald voetbalorganisatie blij met de uitnodiging van De Snaijer.Samen met hun O17 team komen zij naar Heemskerk omdat zij al eerder in hun voorbereidingen gaan starten en dit toernooi prima aansluit bij hun ontwikkelingen. Maar er zaten in de kokertjes van Het Hoge Duin en De Snaijer nog wat verrassingen.

Een Japans tintje, topteam Tokyu Reyes werd benaderd en zegde toe deel te nemen. De teams in Azie spelen voornamelijk vanuit een voetbal academie hun competities en trainen elke dag van de week naast een internaat huisvesting. Zij stonden aan de basis van sport, educatie en huisvesting. Iets waar Nederlandse clubs mee aan het bouwen zijn. De Snaijer heeft Tokyu vorig jaar zelf zien spelen en stond versteld van het niveau op dat moment. En dan is er nog Ammonite FA. Dit is een Ghanees team met visumvrije Ghanese spelers, aangevuld met Spaanse Ghanezen. De Afrikanen kunnen zogenaamde parels voortbrengen als de “Schwung” er in zit. Eenmaal hun draai te hebben gevonden, kunnen de Ghanezen leuke, boeiende wedsstrijden genereren.

Het complete deelnemersveld bij de O19 teams ziet er dan ook als volgt uit:

ODIN, DEM, Ammonite FA, Tokyu Reyes, Esbjerg FB, Club Brugge, Fc Dordrecht

Het management van Het Hoge Duin was ook in haar nopjes. Na een verbouwing van anderhalf jaar, en de verdubbeling van hun capaciteit en ambiance, mogen zij een groot deel van de toernooideelnemers huisvesten. Door hun commitment aan het toernooi is de IJmond verzekerd van hoogstaand voetbal.

Het nieuwe bestuur van ODIN’59 is er maar wat trots op dat de Heemskerk Cup afstevent op een jubileum editie. Volgend jaar zal de 25e editie er plaatsvinden en wil men groots uitpakken.