HEEMSKERK - In de uitwedstrijd tegen ADO’20 heeft Stormvogels een uiterst moeizame 0-1-overwinning geboekt en het enige doelpunt, gescoord door topscorer Patrick Krop, was goud waard, want door deze drie punten heeft Stormvogels wat meer afstand kunnen nemen van de onderste plaatsen en komt daardoor langzaam het linkerrijtje in zicht.

De overwinning op ADO’20 was zoet, maar het veldspel van de IJmuidenaren was zuur. Werkte de harde en warrige wind, schuin over het veld staande, tegen? Was het niet al te beste kunstgrasveld in het nadeel? Kon de tegenstander niet inspireren? Moest het elftal wennen aan een veranderde samenstelling? Wel zeker was, dat er door Stormvogels heel slecht en met niet al te veel interesse gespeeld werd met als gevolg te veel onnodig balverlies. Bovendien zocht een aantal gearriveerde spelers naar hun vorm. Wel opvallend was, dat de youngsters Dennis Klepper en Joachim Aukes wel voor elke meter grond vochten.

Ten opzichte van het duel tegen HYS een week eerder had trainer Sjaak Lettinga een aantal wijzigingen in zijn formatie aangebracht: Brian Ezeoke nam plaats op de reservebank; Dennis Klepper startte als rechtsback, met naast hem in het centrum Gregory van Nieuwkoop (een van de weinige die geïnspireerd speelde) en Rowan van Eijk met op links Rick van Westen. Normaal zijn Stijn van der Voort en Joshua Jansen verdedigers, maar dit duo werd nu op het middenveld geposteerd.

Reeds in de tweede minuut de eerste kans aan Stormvogels-kant: vanaf rechts wist Jansen spits Krop te bereiken, die zich mooi ontdeed van zijn tegenstander en vervolgens Rick van Westen een niet te missen kans bood. Echter, zijn inzet vloog over het Heemskerkse doel. Aan de andere kant zag Jan Welboren vier minuten later zijn lob naast gaan. Een minuut later een redding van doelman Floris Serné die Roman van der Meij alleen voor hem zag verschijnen. Na een wapenstilstand van pakweg dertien minuten ging de bal in het ADO’20-doel, maar de zwak leidende scheidsrechter Westland keurde het doelpunt terecht af vanwege aanvallen keeper.

Bijna elke wedstrijd gaat hij een keer in de fout en ook nu tegen ADO’20, want na een verkeerde terugspeelbal dertien minuten voor de thee door Van Eijk verscheen spits Van der Meij alleen voor Serné, die de bal langs hem over de achterlijn zag belanden.

Met nog een minuut op het voor mij onduidelijke scorebord speelde Van der Voort zich keurig op rechts vrij en door met een sliding voor zijn tegenstander te komen, passeerde Krop vervolgens doelman Koen Burger op subtiele wijze, 0-1. Een minuut later had Jansen geen geluk, want op een afstand van 3 meter vanaf het doel werd zijn keiharde schot geblokt door een ADO’20-verdediger. Ruststand 0-1.

Door een vervelende hamstringblessure bleef Rick van Westen achter in de kleedkamer. Daardoor kreeg Brian Ezeoke mooi de gelegenheid zijn trainer te laten zien, dat hij onterecht op de reservebank moest starten, en verhuisde Jansen naar zijn vertrouwde centrumverdediging.

De tweede helft had ADO’20 optisch een overwicht, maar de Heemskerkers creëerden zich niet al te veel kansen. Gebeurde dat, dan stond doelman Serné klaar zijn doel schoon te houden: een harde vrije schop van Van der Meij redde hij ten koste van een hoekschop en een afstandsschot van Steef de Winter vloog rakelings voor langs. Aan de andere kant vloog een vrije schop vanaf 16 meter van Krop rakelings over. Gewisseld werd er: Huseyin Yilmaz kwam in het veld voor Thomas Scholten en Jose Leone mocht vijf minuten en de rest komen opdraven voor Krop.

Voor trainer Lettinga en kornuiten zal er de komende week veel werk verricht moeten worden de bijna ontspoorde trein weer op de rails te krijgen; bij ADO’20 lagen te veel bladeren op het veld; daarom aan terreinknecht Jaap Rolvink de opdracht zaterdag a.s. op Zeewijk het veld bladerenvrij te maken. Dan kan tegenstander Reiger Boys uit Heerhugowaard met veel optimisme tegemoet getreden worden op Zeewijk.

Het TWEEDE won in Amsterdam van WVHEDW met 2-6 en is nog steeds ongeslagen, samen met Olympia Haarlem 2. Fernando Alphenaar en Ozan Kutlu scoorden ieder twee doelpunten; de overige twee werden gemaakt door Diego Neves en Toufik.