SPA - Domineren heet dat, als je zowel de kwalificatie wint als de beide races. Karttalent Boris Verhage deed het tijdens de vierde ronde van het NK Rotax Max. Op het kartcircuit van Spa-Francorchamps bleven alleen de kruimels over voor de concurrentie. De elfjarige piloot uit Aerdenhout ging er met de volle buit vandoor in de Minimax-klasse en pakte de leiding in de titelstrijd.

“Het voelt heel goed om te winnen”, was de logische reactie van Boris na afloop van de races op de piste in de Ardennen. “Het was een goede wedstrijd, een leuk weekend.” De rijder van topteam Gamoto by RR had wel even peentjes gezweet in de prefinale, maar eind goed al goed.

“Door mijn P1 in de kwalificatie stond ik voor de prefinale op poleposition. Dat was wel lastig, want ik had nog niet zo vaak op P1 gestaan. Maar het lukte toch de race te winnen. In de finale hoefde ik me alleen maar op mezelf te concentreren en toen kwam het goed.”

Dat het goed zou komen, werd al vroeg in het raceweekeinde duidelijk. Vrijdag reed ik steeds topdrietijden. Op zaterdagavond hadden we de kwalificatie en pakte ik poleposition. Het ging allemaal heel goed, ook in iets minder warme omstandigheden. Er was iets minder grip, maar wel een beetje dezelfde omstandigheden. En tijdens de warm-up op zondag was ik al de snelste.”

Dat beloofde dus wat voor de races. Boris: “De pre-finale was spannend. Eerst zaten ze heel dicht achter me, daarna pakte ik een gaatje, maar vervolgens kwamen ze weer heel dicht naar me toe. Gelukkig sloeg ik weer een gat. Dat kwam doordat de anderen met elkaar gingen battelen.”

Zo denderde de snelle Noord-Hollander in zijn Gamoto-kart als eerste over de finish en mocht hij ook in de finale op poleposition starten. “Ik had een goede start. Ik kon P1 vasthouden. Ik trok meteen een gat van een half recht stuk naar de nummer twee. Het gaf een heel goed gevoel om zo aan de leiding te rijden. Toen ik het bord van de laatste ronde zag, werd ik wel blij. En toen ik over de finish was gekomen, was ik natuurlijk heel blij, net zoals het team.”

Voor Boris was het zijn derde podiumplaats van het seizoen na de eerste ronde van het NK en een race in het BMC-kampioenschap. Het grote verschil was dat zijn podiumplaats in Spa zijn eerste overwinning van het seizoen was. “Ja, dit is echt een topresultaat!”

Boris’ volgende wedstrijd is de vijfde ronde van het NK. Die wordt in oktober gehouden op het circuit van Berghem. “Ik sta nu eerste in het kampioenschap, als ik daar goed rijd, is de kans groot dat ik een ticket voor het WK in Bahrein krijg. Het zou echt heel gaaf zijn daarnaartoe te mogen. Ik ben er nog nooit geweest!”

Boris bedankt zijn monteur Lars, zijn vader en moeder, zus en broer die hem altijd steunen, en zijn team.