De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, bitcoin. Een digitale munt die ooit begon als een soort experiment voor techneuten, maar inmiddels volop in het nieuws is. Niet alleen omdat de koers af en toe bizarre sprongen maakt. Wat zit er eigenlijk achter die bitcoin en hoe werkt dat hele systeem waar iedereen het over heeft?

Wat je moet weten over bitcoin en hoe het werkt

Bitcoin is bedacht als een soort digitaal betaalmiddel, zonder dat er een bank of overheid tussen zit. Gewoon van de ene naar de andere persoon, zonder gedoe. De naam Satoshi Nakamoto duikt daarbij steeds op, maar niemand weet eigenlijk wie of wat dat precies is. Wat wel duidelijk is, is dat bitcoin werkt met cryptografie om alles veilig te houden. Nieuwe bitcoins komen er ook niet zomaar. Die worden ‘gemined’, wat eigenlijk betekent dat computers ingewikkelde sommen oplossen en daar een beloning voor krijgen. In dit geval dus een beetje bitcoin. Het is trouwens nogal een klus, dus het is niet alsof je even snel wat gratis geld binnenhaalt. Voor wie het bitcoin nieuws een beetje volgt, is het vast niet ontgaan dat de koers inmiddels door de grens van 100.000 dollar is gegaan. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk onder de motorkap van zo’n digitale munt?

De techniek achter bitcoin

Je kunt tegenwoordig op steeds meer plekken betalen met bitcoin of andere crypto. Dat is op zich best handig, maar daar zit wel een bijzonder systeem achter. Het hele netwerk draait namelijk op iets dat blockchain heet. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Zie het als een soort digitaal logboek waarin alle transacties netjes worden bijgehouden. Niet door één bedrijf, maar door duizenden computers over de hele wereld. Elke computer heeft dezelfde versie van dat logboek en houdt bij wat er gebeurt. Elke transactie komt in een soort digitaal blok terecht en die blokken worden aan elkaar geknoopt. Vandaar ook de naam blockchain. Omdat elk blok een soort digitale vingerafdruk van het vorige bevat, kun je er eigenlijk niks in veranderen zonder dat het hele systeem het doorheeft.

Wat brengt de toekomst

Het valt niet meer te ontkennen dat bitcoin langzaam wat serieuzer wordt genomen. Op steeds meer plekken kun je ermee betalen. Toch is het lastig te voorspellen waar het allemaal naartoe gaat. Er spelen namelijk veel dingen mee zoals nieuwe technologie, wat de overheid ervan vindt en wat mensen überhaupt met crypto willen doen. Wat wel opvalt, is dat bedrijven steeds vaker iets doen met die blockchaintechniek, maar dat ze zelf niet altijd iets met bitcoin willen. Het kan dus nog alle kanten op. Mocht digitaal geld echt de standaard worden, dan zou het zomaar kunnen dat we straks veel minder banken nodig hebben en dat het hele betalingssysteem er heel anders uitziet.

Zelf aan de slag met minen

Voor wie denkt, daar wil ik ook wat aan verdienen, is minen misschien een optie. Het idee is simpel: je laat je computer moeilijke berekeningen doen en als beloning krijg je een beetje bitcoin. Klinkt leuk, maar daar zit wel een keerzijde aan. Het kost namelijk een hoop stroom en is lang niet altijd winstgevend. Toch kan het in de toekomst best interessant worden, zeker als de koers blijft stijgen. Dan is die ene munt die je nu minet, straks misschien ineens een stuk meer waard.