Burenruzies zijn van alle tijden. Ze kunnen gaan over de kleinste dingen. Geluidsoverlast is vaak een punt van ergernis, maar ook ruzie over een parkeerplaats of huisdieren komt regelmatig voor. En dan is er nog de tuin en dan met name de erfafscheiding. Die ligt vast bij het Kadaster. Als je een huis koopt dan wordt tot op de centimeter nauwkeurig vastgelegd welke grond daarbij hoort. Bij het plaatsen van een schutting moet je er dus op letten dat die volledig op je eigen grond staat. Ook moet je rekening houden met een paar centimeter speling.
Een gezamenlijke schutting
Veel gesteggel wordt natuurlijk voorkomen als je besluit om samen met je buren een gezamenlijke schutting te plaatsen. Dan loop je ook niet het risico dat je tegen een schutting aan zit te kijken die je niet mooi vindt. Samen met de buren investeren in een mooie beton schutting levert vrijwel altijd een win-win situatie op. Dan moeten jij en de buren er natuurlijk wel uit komen welke schutting het gaat worden. Daar loopt het helaas vaak op stuk. Vaak is er onenigheid over het te besteden bedrag of over wat voor schutting het moet worden. Je kunt natuurlijk een discussie over de prijs vermijden door de kosten op je te nemen. Maar bedenk wel dat als de schutting op de erfgrens wordt geplaatst deze daarmee automatisch eigendom is van beide buren, ongeacht wie de schutting heeft betaald. Je mag die dan dus niet na twee jaar weghalen om mee te nemen naar je nieuwe huis als je gaat verhuizen.
De hoogte van de schutting
Een schutting in een achtertuin mag volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de meeste gemeentes maximaal 200 cm hoog zijn. Wil je een schutting in je voortuin dan mag die maximaal 100 cm hoog zijn. Ook al willen jij en de buren een hogere schutting, dat mag dus niet en je loopt het risico dat de gemeente sommeert om de schutting aan te passen of weg te halen. Als buren goed met elkaar overweg kunnen dan wordt vaak een uitsparing in de schutting gemaakt om elkaar te kunnen zien op een bepaalde plek in de tuin om een praatje te kunnen maken zonder dat je op een ladder moet klimmen om over de schutting heen te kunnen kijken.
Onderhoud van de schutting
Een schutting of tuinschermen hebben onderhoud nodig. Daar ben je als buren beiden verantwoordelijk voor als het om een gezamenlijke schutting gaat. Een houten schutting moet eens in de paar jaar worden voorzien van een beschermende laag beits. Die is er in verschillende kleuren maar ook blank, zodat de oorspronkelijke houtkleur behouden blijft. De beits zorgt ervoor dat de schutting goed beschermd is tegen weer en wind en daardoor langer meegaat. En goed onderhouden schutting kan wel twintig jaar dienst doen.