UTRECHT - Op woensdag 17 april vond in Leiden de provinciale finale plaats van de Pabo Voorleeswedstrijd Noord- en Zuid-Holland. Tijdens deze provinciale finale streden zeven Zuid-Hollandse en vier Noord-Hollandse finalisten tegen elkaar om een finaleplek te bemachtigen. Jacqueline Rutte van de Pabo Inholland in Haarlem werd beste voorlezer van Noord-Holland. Zij las een fragment voor uit het boek Schildknaap op het Muiderslot van Arend van Dam.

Landelijke finale
Op dinsdag 28 mei a.s. zal Jacqueline de provincie Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater De Kikker in Utrecht.

De Pabo Voorleeswedstrijd
De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en stichting entoen.nu. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.

Lezen is ook geschiedenisles…
De boeken waaruit de pabostudenten tijdens de voorleeswedstrijd mogen kiezen horen bij de vensters van de cultuurhistorische canon. Zo leren zij ook dat jeugdboeken hun waarde kunnen hebben bij andere vakken.

De rol van de Bibliotheek
De Pabo en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werken in de voorbereiding op de Pabo Voorleeswedstrijd altijd intensief samen. De pabostudenten krijgen voorafgaand aan de wedstrijd een uitgebreid programma in de Bibliotheek. Vervolgens bezoekt een schrijver de school, dit jaar was dat de Haarlemse schrijfster Rian Visser. En tijdens de voorrondes in de klassen zit een medewerker van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland in de jury.