Wanneer je een liefhebber bent van wandelen dan is National Park Zuid Kennemerland je op het lijf geschreven. Deze prachtige wandelroute neemt je mee langs de mooiste natuur en dieren. Een leuke afwisselende route om te wandelen, waarmee je twee uur zoet bent. Onderweg kom je ook nog sporen uit de Tweede Wereldoorlog tegen, zoals een tankgracht. Wat je allemaal tegenkomt is eens iets anders dan een route langs Stadions EK 2024.

Wat kun je verwachten van de wandeltocht?

Tijdens de wandeling kom je langs stukken bos die zowel oud als jong zijn, de oudste bomen zijn maar liefst 100 jaar oud. De bomen die omgewaaid en dood zijn worden met rust gelaten, op het dode hout van de stammen leven namelijk veel insecten, paddenstoelen en verschillende soorten mossen. Hierdoor komt er meer voedsel ter beschikking voor vogels en zoogdieren. Trek maar eens een stukje schors los als je een dode boom ziet liggen, je staat ervan te kijken welke beestjes er allemaal onder leven.

Het in toom houden van het ruige gras

Om het ruige gras in toom te houden worden Schotse hooglandrunderen, Shetlandpony’s en konikpaarden gebruikt. Helaas zijn er na een

besmettelijke ziekte niet veel konijnen meer over in dit gebied. De ruige grassen, brandnetels en struiken groeien erg hard door de vele stikstof die uit de lucht komt. De kleinere karakteristieke duinbloemen en kruiden worden hierdoor overgroeit. Om de groei van het gras en de struiken tegen te gaan zijn deze paarden ingezet. Je ziet precies waar de paarden veel en minder grazen, kom je de paarden tegen, laat deze dan met rust. Tijdens een wedstrijd kijken van het Ek 2024 wil je ook met rust gelaten worden.

Tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog

De rechte sloot die je tegenkomt tijdens de wandeltocht heeft een bijzonder verleden. Dit is namelijk een tankgracht die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog moest tegenhouden. Rond IJmuiden was er een sterke verdedigingslinie gebouwd, de toegang tot het Noordzeekanaal was erg belangrijk. Restanten van Festung IJmuiden en de Atlantikwall zijn in het duingebied bewaard gebleven. De Atlantikwall was door de Duitsers aangelegd, een verdedigingslinie die zich over 2500 kustlijn strekt. Van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Onder het zand liggen nog veel bunkers verborgen, vleermuizen houden hier tegenwoordig hun winterslaap.

Dieren leven in het wild

Tijdens de wandeling zul je merken dat je regelmatig dieren tegenkomt zoals de Shetlandpony's en de Schotse hooglandrunderen. Houd er rekening mee dat zij niet gewend zijn aan mensen en echt in het wild leven waardoor zij onvoorspelbaar kunnen reageren. Zij weten precies welk voedsel in welk gebied te krijgen is en kennen het gebied op hun duimpje. De dieren worden door een verzorger en de boswachter in de gaten gehouden.

Loopt een dier alleen of toont het afwijkend gedrag, wordt deze nauwlettend in de gaten gehouden. Er kan dan besloten worden om het dier uit het gebied te halen, dit is echt de laatste optie omdat dit voor een dier een zeer ingrijpende gebeurtenis is. Bij extreem winterweer wordt er bijgevoerd tot de sneeuw weer weg is.