HAARLEM - Jan Brokken geeft samen met het Berlage Saxophone Quartet de concertlezing ‘De weg naar de vrijheid’, waarin verhalen én muziek over zoektochten naar vrijheid hand in hand gaan.

De weg naar de vrijheid
Het verlangen naar vrijheid kent vele vormen en gedaanten. Al komt het vaak neer op één ding: mogen worden wie je bent.
Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet tonen hoe musici op zoek gingen en gaan naar die vrijheid. Soms letterlijk door te vluchten, zoals de Russische pianist Youri Egorov. Anderen bleven of konden niet weg, dat gold onder het communistische regime in de Sovjet-Unie voor Dmitri Sjostakovitsj en de Arvo Pärt. Zij ondermijnden middels muzikale geheimtaal de dictatuur van binnenuit.

Hawar Tawfiq
Verhaal en muziek wisselen elkaar af in een kunstzinnig gesprek tussen noot en woord. De muziek bestaat uit bewerkingen gemaakt door de altsaxofonist van het Berlage-kwartet, Peter Vigh.
Speciale aandacht gaat uit naar het voor dit programma geschreven stuk De tocht van de Koerdisch-Nederlands componist Hawar Tawfiq, gebaseerd op de nieuwe stroom vluchtelingen waarover de laatste jaren zoveel te doen is.

De weg naar de vrijheid bestaat uit werken van Moesorgski, Schullhoff, Sjostakovitsj, Pärt, Tawfiq en Eisler en verhalen uit de boeken In het huis van de dichter, Baltische Zielen en De kozakkentuin.

Zaterdag 16 maart | 15:00 – 17:00 uur | € 10,- / € 15,- (niet-leden)