HAARLEM - Het Coornhert Lyceum in Haarlem heeft alle leerlingen en ouders een hart onder de riem gestoken na de schokkende gebeurtenissen in Utrecht en het Nieuw-Zeelandse Christchurch. In een brief roept de schoolleiding op om te praten met elkaar en emoties te delen. "Vreselijke aanslagen mogen ons niet uit elkaar drijven, maar moeten ons juist dichter bij elkaar brengen."

De brief volgt op een heftige week. Vijf dagen geleden opende een rechts-extremistische man het vuur op twee moskeeën in Christchurch, waarbij vijftig mensen om het leven kwamen. Twee dagen geleden kwam het gevaar dichterbij en werden drie mensen doodgeschoten in een tram in Utrecht.

Het Haarlemse lyceum laat weten "ontzettend geschrokken te zijn" door de beide aanslagen. "Het voelt als een snel dichterbij komende bedreiging voor iedereen die ons lief is", schrijft rector Nelie Groen. Ze benoemt het feit dat een van de dodelijke slachtoffers in Utrecht twee kinderen op een gymnasium in Utrecht heeft. "Het geweld krijgt daarmee een gezicht en is niet meer anoniem en op afstand."

Saamhorigheid
Daardoor zou het voor de leerlingen emotioneel kunnen zijn, iets wat de rector wil benadrukken in de brief. "Voor ons allen is het belangrijk om hier bij stil te staan, erover na te denken en er voor elkaar te zijn. Laten we in onze school vasthouden dat we samen één gemeenschap zijn. Het antwoord op deze agressie kan juist saamhorigheid en aandacht voor elkaar zijn."

Zowel docenten, mentoren, ouders en leerlingen wordt verzocht om in gesprek te gaan met elkaar. "Geef elkaar de ruimte om te spreken, sta open voor emoties en geef elkaar complimenten voor de moed om je uit te spreken. Luister naar elkaar."