Veel Friese ondernemers maken gebruik van bedrijfsauto’s. Deze voertuigen zijn handig voor het bezorgen van producten bij klanten, maar ook voor het leveren van diensten op locatie. Sta je op het punt om een bedrijfsauto te kopen? Vergeet deze dan niet te verzekeren, want dit is wettelijk verplicht in Nederland. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar het prijskaartje van zo’n verzekering. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst de factoren die de prijs beïnvloeden op een rijtje.


Dekking beïnvloedt de prijs

We beginnen direct met de belangrijkste factor die de prijs van een bedrijfsautoverzekering beïnvloedt: de dekking. Net als bij personenauto’s kun je ook bij bedrijfsauto’s uit drie dekkingen kiezen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht, terwijl WA + Beperkt Casco ook specifieke schades aan je bedrijfsauto dekt. Kies je voor WA + Volledig Casco? Dan ben je ook verzekerd voor schade aan je bedrijfsauto die je zelf hebt veroorzaakt. Uiteraard geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

Je betaalt meer bij aanvullende verzekeringen

Iedereen moet zijn bedrijfsauto verzekeren met één van de basisdekkingen die we hierboven noemden. Voor sommige ondernemers gaat de dekking hiervan alleen niet ver genoeg. Gelukkig is dit geen probleem, want je kunt je bedrijfsautoverzekering uitbreiden met één of meerdere aanvullende dekkingen. Een inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering verkeer, eigen vervoerverzekering en pechhulpverzekering zijn hier voorbeelden van. Kies je voor aanvullende dekkingen? Dan betaal je een hogere premie.

Prijs hangt af van het soort voertuig

Wie denkt dat de premie alleen beïnvloed wordt door de dekking, heeft het mis. Het soort voertuig dat je wilt verzekeren speelt namelijk ook een rol. Zo betaal je over het algemeen minder voor een bedrijfsautoverzekering dan voor een vrachtwagenverzekering van Univé. Niet heel gek als je het ons vraagt, want een vrachtwagen is groter en duurder dan een bestelauto. De kosten bij schade zijn hierdoor vaak groter, waardoor verzekeraars een hogere premie hanteren.

Eigen risico

Of je nu een vrachtwagen of bestelauto verzekert, je krijgt altijd te maken met eigen risico. Dit houdt in dat je zelf opdraait voor (een deel van) de schade. Veel verzekeraars werken met een standaardbedrag, maar deze kun je vaak verhogen. Als je wilt besparen op je zakelijke autoverzekering, kan dit interessant zijn. Een hoger eigen risico resulteert namelijk in een lagere premie. Vergeet alleen niet dat je zelf ook opdraait voor een groter deel van de kosten als je schade rijdt.

Schadevrije jaren

Tot slot wordt de prijs van een bedrijfsautoverzekering beïnvloed door je schadevrije jaren. Bij het afsluiten van zo’n verzekering wil een verzekeraar van je weten hoeveel jaren je geen schade hebt gereden. Aan de hand hiervan bepalen ze op welke trede van de bonus-malusladder je komt. Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt met je zakelijke auto en geen schade claimt, ga je een trede omhoog. Hoe hoger je staat, hoe hoger de no-claimkorting.