HAARLEM - Op 5 augustus a.s. organiseert Mariska de Jong, voorzitter van de Stichting Ma Jong en het Comité 30 juni / 1 juli in Haarlem, in de openbare bibliotheek in Schalkwijk (Haarlem) aan het Fie Carelsenplein 2, het evenement ANANSI TORI. Daarbij is tevens een belangrijke rol weggelegd voor auteur Ted Polet en zijn nieuwe roman, waarin de verhalen over Anansi een rode draad zijn.


De Stichting Ma Jong wil een bijdrage leveren aan de instandhouding en ontwikkeling van de culturen van de Marrons en Inheemse bevolking in Nederland en Suriname. De focus van de stichting ligt onder meer op het verbinden van kwetsbare mensen, door projecten op het gebied van onderwijs, traditie, geschiedenis en godsdienst in de specifieke talen van de Marrons en Inheemse bevolkingsgroepen. Het Comité 30 juni/1 juli Haarlem is onderdeel van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en -erfenis (NiNsee).

Anansi Tori vangt aan op 5 augustus om 14.30 en zal tot circa 17.30 uur duren. Het wordt een boeiende en gezellige bijeenkomst, met Surinaamse muziek van Rensje Adipi, filmopnamen uit Suriname, de verhalen van de spin Anansi en de uitleg van Ted Polet over de oorsprong van de verhalen van Anansi, hoe deze in Suriname zijn gekomen, en welke rol zij spelen in zijn nieuwe boek.

ANANSI, het boek

‘Anansi’ is een boeiende en rakende historische roman over de verboden liefde tussen een slaafgemaakte vrouw en een Hollandse zeeman. Ondanks de harde realiteit van de slavenhandel kiezen zij voor elkaar in de hoop op een leven in vrijheid. Het verhaal begint in Fort Elmina, het hoofdkwartier van de WIC aan de toenmalige Goudkust, en verplaatst zich naar het koloniale Suriname in de tijd van Van Sommelsdijck (1684-1688).

De hoofdpersonen zijn de jonge Afrikaanse vrouw Efua, eigendom van een Spaanse slavenhandelaar, en de rebelse Nederlandse zeeman Evert Adriaansz. De twee voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. De verboden relatie komt echter aan het licht en Efua wordt verkocht en op een slavenschip naar Suriname gezet. Evert weet aan boord van een ander schip te komen en gaat naar haar op zoek aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, een barre zoektocht in de binnenlanden van het 17e-eeuwse Suriname.

Het boek vertelt op pakkende wijze over de slavenhandel van de WIC en de gruwelen van de Surinaamse plantages, over Caribische piraten, orkanen en de ontberingen van de zeevaart in lang vervlogen tijden.

De volksverhalen van de slimme spin Anansi, die in West-Afrika van generatie op generatie worden overgeleverd en met de slavenhandel naar Suriname zijn gereisd, zijn een rode draad in het boek. Efua vertelt de verhalen die zij van haar oma heeft geleerd en neemt ze mee naar Suriname.

Uitgebreide research

Polet deed veel research voor zijn boek en kent de locaties die in het boek een rol spelen. Polet: ‘Ruim 40 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met West-Afrika, tijdens mijn varende loopbaan. Ik maakte reizen naar Senegal, Ivoorkust, Nigeria en Kameroen. Toen was ik al verbaasd over de armoede en de achterstand. In 2012 keerde ik terug naar Afrika en bezocht ik Ghana. Tijdens die reis kwam ik ook in de voormalige 'handelsposten' Elmina en Cape Coast, die voornamelijk dienden als doorvoerlocatie voor de slavenhandel van de West-Indische Compagnie en de Britse Royal African Company. Beide spelen een rol in ‘Anansi’.

Tijdens het schrijven van ‘Anansi’, reisde Polet ook af naar Suriname om ter plekke onderzoek te doen. Die reis maakte diepe indruk en hij werd in Paramaribo geïnterviewd door journaliste Audry Wajwakana van het Surinaamse dagblad De Ware Tijd. Wajwakana vroeg hem onder meer of hij de slavernij niet te veel zou romantiseren. ‘Maak je geen zorgen,’ antwoordde Polet, ‘ik neem geen blad voor mijn mond.’ En dat heeft hij dan ook niet gedaan. ‘Anansi’ is een eerlijk verhaal, geromantiseerd, maar zonder de verschrikkingen van het verleden te bagatelliseren.

Boeiend verteller

Polet is, naast een begaafd schrijver, een boeiend verteller. Dat zal dan ook tot uiting komen tijdens het evenement op 5 augustus a.s. in Schalkwijk. Wanneer u er bij aanwezig wilt zijn, dan volstaat een mailbericht naar vandewaterhanneke@gmail.com

Boekinformatie ANANSI

‘Anansi’ is verschenen op 12 juni bij Uitgeverij Palmslag onder ISBN 978 94 93245 87 7.

Ted Polet schreef eerder ‘Drie meter zand’, ‘De Batavier’ en ‘Het Transport’.