HAARLEM - De politie heeft donderdag 31 januari vijf verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen uit de gemeente Haarlemmermeer en gemeente Bloemendaal van 51, 25 en 26 jaar oud. Ze worden verdacht van oplichting, onder andere via internet, witwassen en diefstal. De 26-jarige verdachte wordt ook verdacht van het voorhanden hebben van drugs, evenals een 34-jarige vrouw uit de Haarlemmermeer, die ook werd aangehouden. Een 20-jarige man uit de gemeente Velsen werd tevens aangehouden. Zijn eventuele betrokkenheid bij de drugs wordt nog onderzocht. Bij de actie is onder andere beslag gelegd op dure horloges en een personenauto. De drugs werden in beslag genomen.

Outlawbikers
De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van een onderzoek naar leden van lokaal gevestigde motorclubs.De meeste leden van motorclubs zijn normaal geïntegreerd in de maatschappij. Enkelen, veelal leden van de zogenaamde 1% motorclubs, houden zich echter niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde ‘outlawbikers’ vertonen normoverschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De aanpak van de outlawbikers heeft een hoge prioriteit voor de politie en haar partners (OM, gemeenten, Belastingdienst etc.). Het is bekend dat individuele leden van dergelijke clubs betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.

Doorzoekingen
Er zijn drie woningen in de gemeente Haarlemmermeer en Haarlem strafrechtelijk doorzocht. De strafrechtelijke doorzoeking gebeurt op verdenking van de oplichtingszaken. De gemeente controleerde de panden op illegale bouw (bouw zonder vergunningen). De Belastingdienst was aanwezig om een belastingschuld te innen.

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op kostbare horloges en een dure personenauto. Dit conservatoire beslag kan na een eventuele veroordeling o.a. gebruikt worden om geleden schade van de slachtoffers terug te betalen, bijvoorbeeld ter compensatie van de betaalde goederen die niet afgeleverd werden.

In een pand in Haarlem werd een grote hoeveelheid hennep aangetroffen. Hier werd de hennep ook verwerkt tot bijvoorbeeld hennepchocolade, hennepolie en henneplolly’s. Ook vond de politie een hoeveelheid harddrugs. Hierbij ging het om ruim honderd pillen (vermoedelijk XTC).

Aanleiding onderzoek
Het onderzoek is gestart na enkele signalen van het Landelijke Meldpunt voor Internetoplichting (LMIO) van de politie. Het LMIO houdt zich sinds 2010 bezig met aan- en verkoopfraude op internet. Via politie.nl kunnen benadeelden online aangifte doen.

Samenwerkende overheid
In het onderzoek en op de actiedag werkten politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de gemeente Haarlemmermeer onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland samen. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. Ook publiek-private samenwerking maakt een onderdeel uit van de gezamenlijke aanpak van ondermijning. De Douane verleende bij de actie bijstand met een geldhond.