HAARLEM - De rechtbank heeft een 21-jarige man uit Haarlem achttien maanden gevangenisstraf opgelegd. Zij acht bewezen dat de man twee vrouwen (van wie één zwanger was) heeft aangerand, één van hen heeft mishandeld en een diefstal heeft (mede)gepleegd. Daarnaast moet hij één van de vrouwen 4885 euro schadevergoeding betalen. De man heeft alles ontkend.


Aanranding zwangere vrouw
De rechtbank is van oordeel dat de man in november 2018 ’s ochtends vroeg een vrouw heeft aangerand die bij een bushalte stond te wachten. Op de kleding van de vrouw zijn DNA-sporen van verdachte gevonden. De man zat aan de vagina en billen van de vrouw en duwde (gekleed) zijn geslachtsdeel tegen haar aan. De vrouw verzette zich en zei tegen de man dat zij in verwachting was. Vervolgens heeft de man meer keren met kracht tegen haar buik geschopt. De rechtbank vindt dergelijk gedrag stuitend en een inbreuk op de lichamelijke integriteit. Het getuigt ook van geen enkel respect voor het slachtoffer en haar ongeboren kind. De man moet de vrouw 4885 euro schadevergoeding betalen.

Eerdere aanranding
Ook in april 2018 heeft de man ’s nachts in de binnenstad van Haarlem op straat een vrouw aangerand. De vrouw was eerder die nacht uit gegaan en voelde zich niet lekker. De man ging naar haar toe en bood hulp aan. Vervolgens kneep en betastte hij de borsten, vagina en billen van de vrouw, ook nadat zij verschillende keren aangaf hier niet van gediend te zijn. Ook deze vrouw is door de man geschopt. De rechtbank heeft bij het bewijs van deze aanranding ook de beelden van beveiligingscamera’s betrokken.

Beide vrouwen hebben lange tijd last gehad van de ongewenste betastingen door de man.

Diefstal
De rechtbank acht ten slotte bewezen dat de man in september 2018 samen met een ander ‘s nachts rollen dakbedekking heeft gestolen. De man is in het verleden al eerder veroordeeld voor diefstallen.

Geen verplichte behandeling mogelijk
De man is in opdracht van de rechtbank geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Hij heeft daar echter consequent geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Hierdoor hebben deskundigen niet kunnen concluderen of er bij de man al dan niet sprake is van een psychische en/of seksuele stoornis en is niet duidelijk geworden of hij behandeling nodig heeft. De rechtbank kan daarom niet anders dan de man volledig verantwoordelijk houden voor zijn daden en kan hem geen verplichte behandeling opleggen. Om de maatschappij tegen de man te beschermen, heeft de rechtbank aan hem een langdurige gevangenisstraf opgelegd. De achttien maanden is in overeenstemming met de eis van de officier van justitie.